Data publicării:

Semnal de alarmă din SUA. Trei oameni, infectați cu gripă aviară de la vaci. "Adevărata îngrijorare care ne face să dormim cu un ochi deschis"

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Încă un american a luat gripă aviară de la vaci.

Un al treilea lucrător din SUA a fost testat pozitiv pentru gripa aviară, după ce ar fi fost expus la vaci infectate cu această boală și a fost primul care a suferit probleme respiratorii, au declarat joi oficialii americani, transmite Reuters.

Acesta este al doilea caz uman înregistrat în Michigan, unde au fost confirmate mai multe cazuri de gripă aviară la bovine de lapte decât în orice alt stat. De asemenea, extinde simptomele pentru cazurile umane, după ce cei doi lucrători care anterior au fost testați pozitivi au experimentat doar conjunctivită și s-au vindecat rapid.

Totuși, experții de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC) au declarat acest nou caz înregistrat nu schimbă evaluarea conform căreia gripa aviară reprezintă un risc scăzut pentru publicul larg și că nu au fost observate dovezi de transmitere de la om la om.

„În același timp, simptomele respiratorii cresc șansele de a expune pe cineva la virus în comparație cu simptomele oculare”, a precizat Nirav Shah, director adjunct principal al CDC.

Vor fi efectuate teste în Michigan


Între timp, autoritățile din Michigan au anunțat că vor începe în curând să testeze lucrătorii din fermele de lapte pentru gripa aviară, în special pe cei care au raportat simptome similare.

Cel de-al treilea lucrător care a testat pozitiv a raportat simptome ale tractului respirator superior, inclusiv tuse și disconfort ocular cu scurgeri apoase, a spus CDC, precizând că pacientul a primit tratament antiviral, stă izolat acasă, iar simptomele se ameliorează.

CDC a raportat primul caz uman legat de bovine de lapte din Texas pe 1 aprilie. Niciunul dintre cele trei cazuri umane nu este asociat cu celelalte, a spus agenția.

„Chiar dacă au existat simptome respiratorii prezente la acest individ, a fost totuși un caz ușor”, a spus dr. Amesh Adalja, expert în boli infecțioase la Centrul Johns Hopkins pentru Securitatea Sănătății. „Acest lucru subliniază riscul care este specific lucrătorilor din fermele de lapte”, a mai spus medicul.

Oficialii din Michigan vor colabora cu CDC în efortul de testare. Scopul este de a discerne modul în care virusul se răspândește de la fermă la fermă, inclusiv dacă oamenii au purtat virusul asimptomatic.

Șansele ca virusul să devină transmisibil de la om la om



Testarea este importantă pentru a determina cât de răspândit este virusul în rândul oamenilor, a spus Michael Osterholm, expert în gripa aviară la Universitatea din Minnesota. Expunerea pe scară largă ar putea crește șansele ca virusul să sufere mutații pentru a deveni mai ușor transmisibil la om.

„Adevărata îngrijorare care ne face să dormim cu un ochi deschis este dacă există sau nu transmitere de la persoană la persoană, deocamdată nefiind vreo dovadă în acest sens”, a spus Osterholm.

Fabricarea a 4,8 milioane de doze de vaccinuri împotriva gripei aviare va fi finalizată în această vară, a declarat David Boucher, directorul de răspuns la boli infecțioase la Departamentul de Sănătate și Servicii Umane din SUA.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel