Data publicării:
Semnal de alarmă. Deschiderea școlilor, în condițiile guvernului, egală cu explozia pandemiei
Ministerul Sănătății a publicat proiectul cu normele sanitare pentru redeschiderea școlilor. Ministerul prezintă niște măsuri generale și vorbește de distanțarea la un metru și, unde se poate, instalarea unor panouri de plexiglas.
Conform specialiștilor, măsurile ministerului sunt bune doar pe hârtie. În realitatea, normele cerute în documentul ministerului nu pot fi puse în practică. Datele oficiale arată că, doar 50% dintre școlile din București pot asigura distanța socială elevilor, chiar și coborâtă de la doi metri la un metru.
La nivel național lucrurile stau mult mai rău. În Brașov ar mai fi nevoie de încă 276 de săli și de 2.000 de norme didactice. În Dâmbovița ar trebui încă 800 de săli. Chiar și acolo unde spațiu există, cum e situația din Covasna, apare problema numărului deficitar de profesori, care să poată preda mai multe ore pentru mai puțin copii în clase.
Ce facem cu măștile?
O altă problemă stringentă este cea a materialelor de protecție. Ghidul ministerului Sănătății spune că toți elevii și toate cadrele didactice trebuie să poarte mască, tot timpul. Își va permite fiecare familie din România să aloce bani pentru 3-4 măști pe zi pentru copiii care merg la școală, grădiniță și liceu?
Guvernul a achiziționat 130 de milioane de măști care stau în depozite, nefiind încă împărțite persoanelor defavorizate.
De ce insistă guvernul Orban să deschidă școlile?
Guvernul Orban a închis școlile pe 11 martie, când au fost 18 cazuri de infectări cu Covid-19 raportate în 24 de ore și face planuri să le redeschidă când numărul cazurilor zilnice depășește 1.400. Am ajuns la 50 de morți pe zi și la ATI numărul pacienților se apropie de 500.
Deschiderea școlilor, mai ales în situația de față, echivalează cu o explozie a pandemiei. Dublarea numărului de cazuri poate însemna dublarea numărului de morți. Este guvernul Orban pregătit să-și asume 100 de morți zilnic doar de dragul mimării normalității și de dragul organizării alegerilor ?
Merită să-și plătești locul la Palatul Victoria cu viețile românilor?
*acest articol reprezintă o opinie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News