Semințele de chia, pline de numeroși nutrienți. Ce întâmplă dacă vei lua câte o lingură în fiecare zi
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Semințele de chia, pline de numeroși nutrienți. Ce întâmplă dacă vei lua câte o lingură în fiecare zi. Sursa - pixabay.com
Semințele de chia, pline de numeroși nutrienți. Ce întâmplă dacă vei lua câte o lingură în fiecare zi. Sursa - pixabay.com
Semințele de chia provin dintr-o specie de plante numită Salvia hispanica , foarte răspândită și folosită în America Centrală și de Sud (specia crește spontan în Mexic și Bolivia).

Semințele de chia au zeci de proprietăți benefice, cunoscute pe vremea civilizațiilor precolumbiene din America Centrală și de Sud. Nu toată lumea știe că semințele de chia reprezentă un ingredient benefic. 

Semințele trebuie incluse în dietă pentru a promova buna funcționare a organismului. În ciuda istoriei lor străvechi ca aliment dietetic, semințele de chia au fost  recunoscute, recent, ca un super-aliment modern. Cu semințele de chia primim un aport de calciu și acizi grași esențiali omega 3 și omega 6.

Remediu natural pentru curățarea ficatului: îl poți pregăti în 5 minute cu doar două ingrediente

Dar știm ce se întâmplă cu organismul tău dacă vei consuma semințe de chia în fiecare zi?  Împreună cu semințele de susan, semințele de chia sunt una dintre principalele surse vegetale de calciu. La fel ca unele alimente precum fructele de goji, semințele de chia sunt un ajutor în pierderea în greutate, deoarece favorizează senzația de sațietate. În plus, oferă numeroși nutrienți esențiali pentru sănătate.

Semințele de chia sunt, de asemenea, bogate în acizi grași polinesaturați, benefici pentru inimă, vedere și creier. Aceste semne ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și conțin 34% acizi grași omega 3, motiv pentru care sunt  similare cu semințele de in.

În ciuda dimensiunilor lor mici, semințele de chia sunt unul dintre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă. Sunt pline de fibre, proteine, acizi grași omega-3 și diferiți micronutrienți.

Șapte alimente, bogate în magneziu, fac minuni pentru sănătatea inimii. Consumă-le și tu

Sfatul principal pentru a te bucura de beneficiile semințelor de chia este să le consumi crude. Optim ar fi să consumi cel mult două linguri pe zi.

Poți adăuga semințele de chia într-un pahar de suc proaspăt de fructe sau lapte vegetal. Amestecați și așteptați să se îngroașe. Puteți face asta seara, iar dimineața veți putea mâna o budincă delicioasă.

În plus, semințele de chia pot fi  combinate cu cereale și alte semințe, precum semințele de dovleac sau de floarea soarelui, pentru o gustare sănătoasă pe tot parcursul zilei. De asemenea, poți  adăuga semințe de chia în salatele de legume sau în salatele de fructe.

Spre deosebire de semințele de in, semințele de chia nu râncezesc și pot fi păstrate foarte mult timp într-un recipient bine închis. 

Te simți fără energie? Consumă apă aromată cu măr și scorțișoară: hidratează și detoxifică organismul

Dozele recomandate se semințe de chia sunt de 10 grame pe zi, aproximativ 1 lingură, dar există cazuri în care, pentru a le crește efectul benefic, cantitatea poate fi crescută la 20-25 de grame pe zi. Nu exagerați, deoarece prea multe semințe de chia pot avea un efect laxativ.

Consumate regulat,  semințele de chia sunt utile pentru o funcționare corectă a intestinului și facilitează eliminarea toxinelor. În contact cu apa creează un gel natural care poate avea un efect emolient asupra pereților intestinali.

Semințele de chia au zeci de beneficii:

- combat radicalii liberi, 

- reduc senzația de foame și îmbunătățesc microbiomul,

-  cresc senzația de sațietate.

- sunt o sursă excelentă de proteine ​​vegetale,

- ajută la pierderea în greutate,

-  reduc riscul de atac de cord și de tensiune arterială;

- cresc colesterolul sănătos prin reducerea colesterolului total, colesterolului rău (LDL) și trigliceridelor,

- scad nivelul zahărului din sânge,

- reduc inflamația. 

Supă delicioasă de linte. Cum să-i dai mai multă aromă și cum să o gătești rapid

Semințele de chia pot fi consumate în felul următor:

- adăugate la salate de fructe proaspete;

- folosite pentru a decora deserturile,

-  folosite la crutoane sau tartine,

- adăugate în supe, lapte sau iaurt. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel