Data publicării:

Șeful Wagner îl contrazice pe Putin și spune că invadarea Ucrainei se bazează pe minciuni

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Șeful mercenarului rus Evgheni Prigojin a declarat vineri că rațiunea Kremlinului pentru invadarea Ucrainei s-a bazat pe minciunile inventate de adversarul său - liderul armatei.  

Prigojin, ale cărui tirade frecvente pe rețelele sociale neagă rolul său limitat în război ca șef al companiei militare private Wagner, îl acuză de luni de zile pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și pe generalul de vârf al Rusiei, Valery Gerasimov, de incompetență.

Dar vineri el a respins pentru prima dată justificările de bază ale Rusiei pentru invadarea Ucrainei, pe 24 februarie anul trecut, în ceea ce Kremlinul numește „o operațiune militară specială”, într-un clip video difuzat pe Telegram, de serviciul său de presă.

„Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun pe 24 februarie... Ministerul Apărării încearcă să înșele societatea și președintele și să ne spună o poveste despre cum a fost o agresiune nebună a ucrainenilor și că plănuiau să ne atace cu întregul NATO”, a spus Prigojin, numind versiunea oficială a armatei ca fiind „o poveste frumoasă”.

„A fost nevoie de război... pentru ca Șoigu să poată deveni mareșal... pentru a putea obține o a doua medalie de „Erou” [al Rusiei]. Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei”.

Așezat pe un scaun cu un steag negru uriaș Wagner în spate, Prigojin a spus că războiul a fost necesar și pentru a îmbogăți elita conducătoare care, a spus el, nu este mulțumită de potențialul comercial al unei părți din regiunea Donbas a Ucrainei pe care Moscova a preluat-o în 2014, printr-o forță separatistă proxy.

„Sarcina a fost împărțirea activelor materiale (în Ucraina)”, a spus el. „A fost furt masiv în Donbas, dar ei doreau mai mult”.

Wagner a condus cucerirea de către Rusia a orașului ucrainean Bakhmut luna trecută, iar Prigozhin și-a folosit succesul pe câmpul de luptă - obținut cu un cost uman enorm - pentru a critica public Moscova cu aparentă impunitate.

El nu l-a criticat însă pe președintele Vladimir Putin, de sprijinul căruia depinde în cele din urmă.

Cu toate acestea, cea mai recentă afirmație a lui contrazice în mod direct narațiunea proclamată de Putin, care a spus, atunci când și-a trimis tancurile în Ucraina, că obiectivul este demilitarizarea și „denazificarea” unei țări care reprezintă o amenințare pentru Rusia, o acuzație infirmată de Kiev.

Este o narațiune pe care autoritățile ruse o apără cu amenzi sau pedepse de închisoare pentru cei despre care se consideră că au răspândit „falsuri” despre război.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel