Şeful Wagner, filmat într-un subsol plin de cadavrele mercenarilor săi. "Contractele voastre s-au încheiat"
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Foto: Captură video The Guardian
Foto: Captură video The Guardian
Imagini sumbre îl arată pe Evgheni Prigojin vizitând un subsol plin de luptători ruși morți, lângă frontul de est al Ucrainei.

Șeful grupului de mercenari rusi Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că luptătorii săi au petrecut uneori săptămâni întregi încercând să captureze o singură casă în orașul cheie contestat din Donbas, Bakhmut, în cele mai recente dovezi ale modului în care eforturile Kremlinului au stagnat acolo, scrie The Guardian.

Într-un videoclip sumbru lansat în noul an, Prigojin, un aliat cheie al lui Putin, a fost filmat vizitând un subsol din apropierea frontului de est, plin cu cadavrele luptătorilor săi, mulți dintre ei foști pușcăriași, care fuseseră uciși în timpul luptei acerbe pentru oraș, un obiectiv cheie al Rusiei încă din vară.

Prigojin, despre mercenarii morți: Contractul lor s-a încheiat

În morga improvizată, Prigojin este văzut în timp ce i se arată cadavre pe tărgi și în pungi pentru cadavre. Un morman de cadavre puse în saci poate fi văzut stivuit în colțul uneia dintre camere.

"Contractul lor s-a încheiat, vor pleca acasă săptămâna viitoare”, se poate auzi Prigojin spunând, adăugând: "Aceștia se pregătesc pentru a fi trimiși. Cu toții lucrăm în noaptea de Revelion. Aici zac luptători Wagner care au murit pe front. Acum sunt băgați în sicrie de zinc și se vor întoarce acasă".

Pe măsură ce se văd mai multe cadavre luate dintr-un camion, Prigojin poate fi auzit oferind felicitări de Anul Nou.

Wagner a jucat un rol cheie în ofensiva Rusiei din Bakhmut, soldații ucraineni intervievați de The Guardian spunând că luptătorii Wagner au fost adesea folosiți ca trupe de șoc în atacurile frontale asupra pozițiilor lor, în timp ce rușii mobilizați recent sunt desfășurați în roluri mai defensive.

Wagner a suferit pierderi însemnate pe frontul din Ucraina



Deși sursele ucrainene și blogurile militare ruse au sugerat de mult că Wagner a suferit pierderi grele în război, filmările și comentariul lui Prigojin au subliniat amploarea dezastrului.

Într-un al doilea film de la vizita sa pe frontul de est, Prigojin a confirmat dificultățile cu care se confruntau forțele sale. "Toată lumea vrea să știe când vom captura orașul Bakhmut", explică el, folosind numele rusesc pentru oraș, Artemovsk.

"În Artemovsk, fiecare casă a devenit o fortăreață. Băieții noștri se luptă uneori mai mult de o zi pentru o casă. Uneori se luptă săptămâni întregi pentru o casă. Și în spatele acestei case, există încă o nouă linie de apărare, și nu una. Și câte astfel de linii de apărare există în Artemovsk? Cinci sute probabil nu ar fi o exagerare", a mai spus  acesta.

Soldat Wagner: Veneau ca insectele

Un soldat Wagner pe care Prigojin îl întâlnește se plânge de dificultățile cu care se confruntă acolo> "Nu avem suficient echipament, nu  avem suficiente BMP3 (mașini blindate) și obuze", spune el.

Într-un film separat din Bakhmut filmat pe 2 ianuarie, un soldat ucrainean pe nume Kiyanyn descrie lupta continuă. În mijlocul sunetului bombardamentelor, el descrie modul în care luptătorii din sectorul său al orașului au respins mai multe atacuri la scară largă împotriva orașului pe care îl numește "cetatea".

"Veneau ca insectele. A trebuit să ne aprovizionăm cu muniție de mai multe ori... Linia de apărare este în picioare și ține", spune el.

Zelenski, avertisment

Cele mai recente lupte din est au avut loc în momentul în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Rusia se pregătește să-și intensifice atacurile asupra țării folosind drone explozive de fabricație iraniană.

"Avem informații că Rusia plănuiește un atac prelungit al Shaheds (drone care explodează)", a spus Zelenski în discursul său video de luni seara.

El a spus că scopul este de a sparge rezistența Ucrainei prin "epuizarea poporului nostru, a apărării aeriene, a energiei noastre", la mai bine de 10 luni după ce Rusia a invadat țara vecină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel