Șeful TikTok, audiat de Congresul SUA. Internauții i-au taxat mai dur pe parlamentari pentru lipsa de cunoștințe despre mediul online: „Este jenant. De ce nu avem oameni mai tineri în aceste poziții?”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
CEO-ul TikTok, Shou Zi Chew, a depus mărturie în fața Comitetului pentru Energie și Comerț al Casei Reprezentanților din SUA, timp de aproximativ cinci ore.  

Parlamentarii americani l-au chestionat pe Chew, invocând îngrijorări cu privire la confidențialitatea datelor americanilor, protecția copiilor în mediul online și legăturile dintre TikTok și Partidul Comunist Chinez. Audierea a fost condusă de președintele comitetului, republicana, Cathy McMorris Rodgers, și de membrul de rang, democratul Frank Pallone.

Congresul și președintele Joe Biden caută modalități de a reprima aplicația, inclusiv o potențială interdicție în SUA. Președintele Camerei Kevin McCarthy, a declarat reporterilor în timpul audierii că ar susține o interdicție, scrie NBC News.

Chew a spus în declarația sa de deschidere că TikTok este o platformă sigură și că nu ar trebui interzis. El a menționat, de asemenea, că 150 de milioane de oameni din SUA sunt utilizatori activi ai TikTok, subliniind cât de înrădăcinată a devenit aplicația în cei trei ani în care Washington-ul a încercat, fără succes, să o controleze.

Membrii au părut sceptici față de mărturia lui Chew, câțiva l-au avertizat să nu mintă comisia. Legislatorii au criticat aproape unanim aplicația.

Utilizatorii de internet critică cunoștințele tehnice ale Congresului și întrebările „nedrepte”

În timp ce membrii au discutat cu Chew despre impactul TikTok asupra tinerilor și preocupările legate de confidențialitate, tinerii de pe platformă și-au exprimat frustrarea că CEO-ului platformei nu i s-a oferit șansa potrivită de a răspunde preocupărilor comitetului, în condițiile în care unii parlamentari americani nu înțelegeau, pe deplin, cum funcționează internetul.

„Nu îl vor lăsa să vorbească”, a spus creatorul TikTok, Chris Olsen, într-un videoclip postat în timpul audierii.

@notolsennchris #greenscreenvideo #greenscreen #tiktokban #congress ♬ original sound - chris olsen fan

Un utilizator a spus în comentarii că s-a simțit „penibil” în urma întrebărilor reprezentantului Carter cu privire la colectarea de date de către aplicație. Aproape toate comentariile din videoclip s-au plâns că legiuitorii nu înțeleg cum funcționează TikTok și sunt „depășiți de tehnologie, dar totuși iau decizii în acest sector”.

„Acest lucru este jenant. De ce nu avem oameni mai tineri în aceste poziții, cu o înțelegere reală a lumii moderne”, a scris un alt comentariu.

Alți utilizatori au făcut scenete batjocorind întrebările membrilor comisiei și utilizarea videoclipurilor TikTok pe parcursul audierii.

Cele mai taxate momente de către internauți

Reprezentantul republican din Carolina de Nord, Richard Hudson, nu știa că toate platformele de socializare au nevoie de conexiune la internet pentru a funcționa.

@hoolie_r This is so embarrassing. I swear to god we need to get competent and younger people in office. It’s giving “Senator, we run ads.” #congressionalhearing #congress #uscongress #tiktok #tiktokban #tiktokhearing #tiktokceo #unitedstates ♬ original sound - Julie

„Domnule Chew, TikTok accesează rețeaua wifi de acasă?” întrebă Hudson.

„Numai dacă utilizatorul pornește conexiunea wifi”, a răspuns Chew. „Îmi pare rău, s-ar putea să nu înțeleg întrebarea”.

„Deci, dacă am aplicația TikTok pe telefon și telefonul meu este în rețeaua wifi de acasă, accesează TikTok acea rețea?” spuse Hudson.

„Ar trebui să acceseze rețeaua pentru a obține conexiune la internet, dacă aceasta este întrebarea”, a spus Chew, părând puțin confuz, deoarece întrebarea lui Hudson este, în mod inerent, confuză.

„Este posibil, deci, să poată accesa alte dispozitive din acea rețea WiFi de acasă?” întrebă Hudson.

„Domnule congresman, nu facem nimic care să depășească orice normă din industrie. Cred că răspunsul la întrebarea dumneavoastră este nu. Ar putea fi mai tehnic de atât. Permiteți-mi să revin”, a spus Chew.

Doar un singur videoclip TikTok al interacțiunii a strâns, până acum, peste 7 milioane de vizualizări și peste 20 de mii de comentarii, aproape unanim revoltătoare la adresa intrebărilor primite de CEO-ul platformei. 

„Este atât de jenant”, a scris utilizatorul care a postat videoclipul, @hoolie_r, în descriere. „Jur pe Dumnezeu că trebuie să obținem oameni competenți și mai tineri în funcție”. Toate comentariile, după cum poate fi observat, sunt pe un ton similar.

Audierea realizată de către alt republican, Buddy Carter, este greu de privit.

La un moment dat, în timpul interogării, Buddy Carter a devenit sigur că TikTok colectează datele biometrice ale utilizatorilor, crezând că algoritmul percepe modul în care pupilele utilizatorilor se dilată în timp ce vizionează un videoclip. Scenariul prezentat de Buddy Carter a semănat mai degrabă cu o conspirație creată pe loc, decât cu o analiză pertinentă.

Un videoclip TikTok deosebit de popular al acelei interacțiuni are ca descriere „Mi-e jenă când văd acești bătrâni încercând să facă legături.” Aproape toate comentariile de sub videoclip sunt de tipul „cum i se permite acestui om să aibă această slujbă?”

@gbp97 I get second hand embarrasment watching these corpses try to make points ????????‍♂️ #tiktokhearing #tiktokban #fyp #ustiktokban ♬ original sound - Gbp97

Într-un alt videoclip deosebit de popular despre interogarea realizată de Carter, el îl întreabă pe Chew dacă versiunea chineză a TikTok, cunoscută sub numele de Douyin, a avut aceleași „provocări” ca TikTok în SUA. Chew a spus că natura captivantă a aplicației este o „provocare a industriei”. Aceasta a fost, spre meritul lui Carter, o întrebare destul de interesantă. Din păcate, cel mai notabil aspect din această linie de întrebări este incapacitatea lui Carter de a-l lăsa pe Chew să răspundă.

@justmemamac Our govt is so corrupt. This whole hearing is a joke. They want his algorithm and profits and to stop enlightening the public. Period. #corrupt #congressionalhearing #tiktokhearing ♬ original sound - JustMeMamaC

„Uitați-vă de câte ori l-a întrerupt acest congresman”, a scris un utilizator cu mii de aprecieri. Multe dintre comentarii se aliniază cu acest gând: „Poate dacă i s-ar fi permis să vorbească...”, a scris un utilizator.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel