Data actualizării:
Data publicării:

Șeful securității centralei nucleare Zaporojie, ucis într-un atac cu bombă la mașină /video

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Andriy Korotkyy, șeful securității centralei nucleare Zaporojie, a fost ucis într-un atac cu bombă la mașina sa în orașul Enerhodar. Ucraina, prin Direcția sa de Informații Militare (GUR), a revendicat indirect atacul, numindu-l pe Korotkyy un „criminal de război” și acuzându-l de colaborare cu forțele ruse în comiterea crimelor de război și reprimarea ucrainenilor.

Șeful securității centralei nucleare Zaporojie, situată în sudul Ucrainei și aflată sub controlul Rusiei, a fost ucis vineri dimineață într-un atac cu bombă plasată sub mașina sa, potrivit autorităților ruse și ucrainene, potrivit Politico.

Andriy Korotkyy, oficial pro-rus, și responsabil cu securitatea centralei, a murit în urma exploziei care a avut loc în orașul Enerhodar, teritoriu ocupat de forțele ruse. Conform Comitetului de Investigații al Rusiei, dispozitivul exploziv improvizat a fost amplasat sub vehiculul lui Korotkyy.

„În momentul în care victima a intrat în mașină, bomba s-a detonat. Korotkyy a decedat la spital din cauza rănilor”, au transmis autoritățile ruse pe platforma Telegram, adăugând că s-a deschis o anchetă pentru omor.

Pe de altă parte, Ucraina a revendicat implicit atacul prin intermediul Direcției Principale de Informații Militare (GUR), care l-a etichetat pe Korotkyy drept un „criminal de război” și a publicat pe Telegram un videoclip cu explozia unui SUV alb.

„Korotkyy este un colaborator implicat în organizarea și executarea crimelor de război și în reprimarea ucrainenilor din teritoriile ocupate”, a declarat GUR, acuzându-l pe acesta că ar fi oferit ocupanților ruși liste cu angajații centralei nucleare care aveau o poziție pro-ucraineană.

„O justă răzbunare îi așteaptă pe toți criminalii de război”, a mai adăugat agenția ucraineană, încheind mesajul cu sloganul „Glorie Ucrainei!”.

Centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa, a fost capturată de forțele ruse la scurt timp după invazia din februarie 2022. Situată la aproximativ 50 de kilometri sud-vest de orașul Zaporojie, care are o populație de peste 700.000 de locuitori, centrala a fost în centrul unor îngrijorări majore la nivel internațional privind siguranța sa.

Bombardamentele și atacurile cu drone în apropierea centralei au determinat Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) să emită un avertisment în august despre riscul unei catastrofe nucleare.

Acesta nu este primul atac de acest gen comis de forțele ucrainene împotriva oficialilor pro-ruși. În noiembrie anul trecut, Mikhail Filiponenko, un deputat pro-rus și fost militant în estul ocupat al Ucrainei, a fost ucis într-un atac similar cu bombă la mașină, iar GUR a promis să pedepsească alți colaboratori de profil înalt.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel