Data publicării:

Șeful NASA cere o investigație: Musk a ținut legătura cu Putin de la sfârșitul anului 2022

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Șeful NASA, Bill Nelson, a cerut vineri o anchetă în legătură cu un raport al Wall Street Journal care afirmă că fondatorul SpaceX și aliatul lui Donald Trump, Elon Musk, și președintele rus Vladimir Putin au fost în „contact regulat” începând cu sfârșitul anului 2022.

Raportul, care menționează că fondatorul SpaceX a discutat despre „subiecte personale, afaceri și tensiuni geopolitice” cu liderul rus, ridică îngrijorări legate de securitatea națională, având în vedere că relațiile SpaceX cu NASA și cu armata americană ar fi putut să-i ofere lui Musk acces la informații sensibile ale guvernului și la informații de spionaj din SUA.

„Nu știu dacă această poveste este adevărată. Cred că ar trebui investigată”, a declarat Nelson pentru Burgess Everett de la Semafor. „Dacă povestea este adevărată și au existat mai multe conversații între Elon Musk și președintele Rusiei, atunci cred că ar fi îngrijorător, în special pentru NASA, pentru Departamentul Apărării și pentru unele agenții de informații.”

O solicitare din partea lui Putin către Musk, favor "pentru liderul chinez Xi Jinping"

Unii oficiali americani au ridicat îngrijorări legate de contrainformații în ultimul an cu privire la interacțiunile lui Musk cu adversarii SUA, precum Rusia, dar comunitatea de informații din SUA este reticentă în a investiga aceste interacțiuni, deoarece Musk este un cetățean american, a declarat un oficial familiarizat cu această problemă pentru CNN.

Mai mulți oficiali de la Casa Albă au spus pentru Journal că nu erau la curent cu contactul dintre Musk și Putin, iar publicația a raportat că abordarea acestor discuții „pare să fie un secret bine păstrat în guvern.” Discuțiile au fost confirmate pentru Journal de mai mulți oficiali americani, europeni și ruși actuali și foști.

Într-un caz, ziarul a citat o solicitare din partea lui Putin către Musk de a nu activa serviciul său de internet prin satelit Starlink deasupra Taiwanului „ca un favor pentru liderul chinez Xi Jinping.”

Musk nu a răspuns solicitărilor Journal pentru comentarii.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat vineri că a văzut raportul, dar Casa Albă „nu este în măsură să-l coroboreze” și a evitat întrebările legate de Musk. Un purtător de cuvânt al Pentagonului a spus pentru Journal că Departamentul Apărării nu comentează „despre securitatea, revizuirea sau statutul unui individ, sau despre problemele legate de politica de securitate a personalului în contextul rapoartelor despre acțiunile oricărei persoane.”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat pentru ziar că Musk și Putin au avut doar un singur apel telefonic în care au discutat despre „spațiu, precum și despre tehnologiile actuale și viitoare.”

Musk a jucat un rol esențial în conflictul din Ucraina

De la invazia Rusiei în Ucraina la începutul anului 2022, sprijinul lui Musk pentru Ucraina — exemplificat prin furnizarea serviciilor Starlink de către SpaceX — a scăzut pe măsură ce declarațiile sale publice despre conflict au început să se alinieze tot mai mult cu cele ale lui Trump, care a afirmat că ar negocia rapid un sfârșit al războiului. Terminale de internet prin satelit furnizate de compania lui Musk au fost o sursă vitală de comunicare pentru armata ucraineană, permițându-le să lupte și să rămână conectate chiar și în condițiile în care rețelele de telefonie mobilă și internet au fost distruse.

Dmitri Alperovitch, expert în Rusia și securitate cibernetică, a declarat vineri, în cadrul emisiunii „CNN News Central”, că Starlink-ul lui Musk este „esențial pentru Ucraina, în special pentru că, fără aceste servicii, cu adevărat nu ar putea desfășura acest război.”

După ce Musk și-a anunțat sprijinul inițial pentru Ucraina, SpaceX a cerut brusc Pentagonului să plătească zeci de milioane de dolari pe lună pentru a finanța Starlink în Ucraina, dorind să ia această povară de pe umerii companiei. Ca răspuns la aceste informații, Musk a anunțat brusc pe Twitter că a retras cererea de finanțare. Aproape în același timp, Musk a folosit un sondaj pe X pentru a sugera un plan de „Pace Ucraina-Rusia”, care includea repetarea alegerilor „sub supravegherea ONU” în regiunile țării recent anexate ilegal de Rusia. După ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a pus la îndoială preferințele lui Musk în război, antreprenorul a răspuns că „încă susține foarte mult Ucraina”, dar se teme de o „escaladare masivă”.

SpaceX a limitat anterior semnalul său Starlink la zonele controlate de forțele ucrainene, împiedicând posibile avansuri care ar fi depins de comunicațiile Starlink. Apoi, SpaceX a extins semnalul la restul țării, iar la începutul acestui an, Serviciul de Informații al Apărării din Ucraina a afirmat că a confirmat utilizarea comunicațiilor satelitare Starlink de către forțele ruse în zonele ocupate. Rusia părea să cumpere terminalele de la terți; SpaceX a declarat că nu are nicio afacere cu guvernul rus sau cu armata sa și că serviciul său nu ar funcționa în Rusia. Declarația nu a abordat dacă ar funcționa în Ucraina ocupată.

Reclamația Ucrainei a venit după dezvăluiri dintr-o biografie a lui Musk, scrisă de Walter Isaacson, despre utilizarea sistemului satelitar în război. Potrivit unui extras din carte, Musk nu a onorat o solicitare ucraineană de a activa rețeaua sa de comunicații satelitare Starlink în apropierea coastei Crimeei anul trecut, pentru a perturba un atac de tip surpriză ucrainean asupra flotei navale ruse.

Decizia lui Musk, care i-a lăsat pe oficialii ucraineni să-l implore să reactiveze sateliții, a fost dictată de o frică acută că Rusia va răspunde unui atac ucrainean asupra Crimeei cu arme nucleare.

În octombrie 2022, Musk a negat o afirmație a politologului american Ian Bremmer că ar fi discutat cu Putin despre război și un „plan de pace” propus pentru a încheia conflictul.

Musk, care este și CEO al Tesla și proprietar al X, a devenit o figură financiară majoră în alegerile prezidențiale din acest an. El a investit aproape 44 de milioane de dolari în octombrie într-un super PAC care lucrează pentru a-l readuce pe Trump la Casa Albă — astfel, totalul donațiilor miliardarului către grup a ajuns la aproape 119 milioane de dolari.

Musk a organizat, de asemenea, propriile întâlniri publice săptămâna trecută în Pennsylvania, unde a încurajat alegătorii să-l susțină pe Trump și a promovat mai multe teorii ale conspirației despre alegerile din 2020, care au fost dezvăluite. Cei doi au discutat public despre un posibil rol guvernamental pentru Musk.

În ultimele zile, Musk a oferit, de asemenea, un premiu extravagant de 1 milion de dolari pe zi pentru alegătorii din statele cheie, ceea ce a atras atenția Departamentului de Justiție din SUA. În ciuda unei avertizări din partea Departamentului de Justiție că plățile ar putea fi ilegale, super PAC-ul lui Musk a acordat două premii de 1 milion de dolari alegătorilor înregistrați din Michigan și Wisconsin joi, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel