Data publicării:

Șeful gigantului rus Gazprom: Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am creat

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp

Șeful gigantului rus Gazprom, controlat de stat, a spus că este vorba despre ”produsul nostru, regulile noastre”, după ce firma și-a înjumătățit aprovizionarea către Germania.

Această izbucnire a venit după ce ministrul german al Economiei a acuzat Gazprom că a încercat să crească prețurile la energie prin reducerea drastică a livrărilor. În replică, Gazprom a spus că acest lucru s-a datorat returnării întârziate a echipamentelor deservite de compania germană Siemens Energy în Canada, potrivit BBC.

 

Italia și Austria au raportat, de asemenea, scăderi mari ale aprovizionării cu gaze rusești. Kremlinul a spus că acest lucru nu a fost premeditat.

Directorul executiv al Gazprom, Alexei Miller, a declarat că Rusia va juca după propriile reguli după ce va limita cantitatea de gaz către Germania la sub 70 de milioane de metri cubi pe zi, cu mult sub jumătate din rata actuală.

"Produsul nostru, regulile noastre. Nu jucăm după reguli pe care nu le-am creat", a spus Miller în timpul unei discuții la Forumul Economic Internațional din Sankt Petersburg.

Războiul energetic continuă

El a spus că nu vede nicio soluție la problema echipamentelor de la stația de compresoare Portovaya, parte a conductei Nord Stream 1 care transportă gaz rusesc în Germania.

Între timp, gigantul energetic italian ENI  a declarat că va primi doar 65% din gazul solicitat joi de la Gazprom, din cauza problemelor de la Portovaya.

Dar guvernul italian are pregătite toate contramăsurile posibile în cazul în care reducerile de aprovizionare cu gaze din Rusia continuă în zilele următoare, a declarat joi ministrul tranziției ecologice al țării.

”Situația gazelor este sub control, monitorizăm fluxurile zi și noapte, pagubele sunt până acum limitate”, a spus Roberto Cingolani.

Gazprom dă vina pe lucrările de reparații pentru că au redus furnizarea de gaze prin conducta Nordstream 1 către Germania la 40% din capacitatea sa obișnuită.

Gazprom a pierdut credibilitatea în fața europenilor

 Robert Habeck, ministrul  german al Economiei  consideră că reducerea aprovizionării cu gaz nu se datorează problemei returnării echipamentelor rusești ci mai degrabă aceasta ar fi o decizie politică din partea Kremlinului, o decizie care coincide cu vizita cancelarului Olaf Scholz în Ucraina (Gazprom a anunțat marți că va reduce livrarea, apoi a anunțat o nouă reducere miercuri).

Este un semn de avertizare, a spus președintele Agenției Federale de Rețea, care este responsabilă de infrastructura energetică a Germaniei. Klaus Mueller a acuzat Rusia că încearcă să răspândească insecuritatea și să crească prețul gazului.

 

Cuvintele cheie: economisirea de energie

Guvernul a îndemnat oamenii și întreprinderile să economisească energie, dar spune că în prezent nu există lipsă de aprovizionare. Există puțin sentiment de panică aici: este vară, la urma urmei, și majoritatea ziarelor sunt ocupate să raporteze un val de căldură iminent în acest weekend.

Totuși, agenția avertizează că, dacă aprovizionarea redusă cu gaze va continua, Germania va avea o problemă. Rezervoarele trebuie umplute înainte de iarnă.

Și nu există nicio îndoială că această mișcare a alarmat Berlinul. Germania rămâne puternic dependentă de gazul rusesc și, deși se presupune că Vladimir Putin nu va dori să se descurce fără venituri, dl Mueller a spus că nu poate fi exclusă posibilitatea ca Rusia să oprească livrările.

 

Companiile energetice europene puse în dificultate

Companiile energetice europene, inclusiv ENI din Italia, OMV din Austria și Uniper din Germania, au raportat scăderi semnificative ale aprovizionării cu gaz rusesc miercuri și joi.

Gazprom și-a redus furnizarea de gaze către Italia cu aproximativ 15% miercuri, a spus ENI. Italia, ca și Germania, este puternic dependentă de gazul rusesc, care reprezintă 40% din importurile sale.

Poloniei, Bulgaria, Finlanda, Danemarca și Țările de Jos au deja suspendat livrările de gaze naturale rusești, după ce au refuzat cererea ca ”țările neprietenoase” să plătească în ruble rusești.

Cererea de plată a Rusiei a fost văzută ca o încercare de a spori rubla după ce a fost lovită de sancțiunile occidentale. Cererea mai mare de valută pentru ruble este probabil să crească cererea și să crească valoarea monedei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel