Șeful diplomaţiei UE: Se observă ”o mică ameliorare'” în plan diplomatic cu Rusia
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a apreciat vineri că se observă "o mică ameliorare" în plan diplomatic cu Rusia pe perioada reuniunii G20 din India, în pofida divizărilor legate de Ucraina.

În marja reuniunii G20 care s-a încheiat joi fără un comunicat comun, secretarul de stat american, Antony Blinken, a avut o scurtă discuţie cu omologul său rus Serghei Lavrov, prima lor întrevedere faţă în faţă de la începutul războiului din Ucraina, în februarie 2022, informează Agerpres.

Josep Borrell a subliniat că şeful diplomaţiei ruse a rămas de această dată în sală în momentul în care, în cursul reuniunii, miniştrii de Externe din ţările occidentale au condamnat invazia rusă.

Anul trecut, în cursul unei reuniuni precedente a şefilor diplomaţiilor din G20 desfăşurate în Indonezia, Serghei Lavrov a părăsit sesiunea la miezul zilei, în urma unui val de declaraţii care au condamnat invazia din Ucraina.

"Cel puţin de data asta a rămas şi a ascultat. Este o îmbunătăţire mică, dar importantă", a estimat Borrell în marja Raisina Dialogue, un forum organizat la New Delhi.

"Cred că e mai bine decât nimic", a adăugat şeful diplomaţiei UE, care şi-a făcut cunoscută de altfel opoziţia faţă de excluderea totală a Rusiei din G20.

"Trebuie să menţinem canalele de discuţie, sau cel puţin să ascultăm, dacă nu discutăm", a susţinut el.

Josep Borrell s-a exprimat favorabil încurajării ţărilor în curs de dezvoltare să se opună războiului, declarându-se totodată conştient de efectele conflictului, între care creşterile de preţuri la produs de bază.

În ce-l priveşte, Serghei Lavrov a acuzat Occidentul, în cursul reuniunii G20, că face presiuni asupra ţărilor în curs de dezvoltare să se opună Rusiei.

Vineri, într-o intervenţie la forumul Raisina Dialogue, ministrul de Externe rus a vorbit din nou despre ceea ce a descris ca fiind voinţa ţărilor occidentale de a face ca Rusia să sufere o "înfrângere strategică". "Acesta, susţin ele, este o miză existenţială pentru Occident în contextul dominaţiei mondiale", a spus Lavrov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel