Șeful autorității fiscale de la Kiev, acuzat de fraudă de milioane de dolari
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Persoana care conduce autoritatea fiscală din Kiev a fost acuzată de fraudă masivă după o percheziție la una dintre cele patru case ale sale, iar o serie de oficiali naționali au fost forțați să plece din funcție.

Reședința omului de afaceri Igor Kolomoisky, un fost aliat politic al președintelui Ucrainei, a fost percheziționată în cadrul unei investigații privind suspiciunea de evaziune a taxelor vamale legate de producătorul ucrainean de petrol Ukrnafta și rafinăria Ukrtatnafta.

Imperiul media deținut de Kolomoisky, care este deja sub sancțiunile SUA pentru presupusa sa implicare în „corupție semnificativă”, a ajutat la popularizarea lui Zelenski ca artist de divertisment și apoi i-a susținut cariera politică. Kolomoisky a negat orice faptă ilegală.

Vasyl Maliuk, șeful serviciului de securitate SBU al țării, a declarat miercuri că au avut loc „zeci” de acțiuni, vizând ceea ce el a descris drept oficiali corupți, agenți ruși și cei care subminează securitatea națiunii.

„Nu intenționăm să ne oprim”, a spus el într-o declarație pe Telegram.

„Orice criminal care are îndrăzneala să facă rău Ucrainei, mai ales în condiții de război, trebuie să înțeleagă clar că îl vom încătușa”, a adăugat el.

Potrivit unui proiect de declarație scurs, UE va încuraja Ucraina să îndeplinească cerințele Comisiei Europene – care includ abordarea corupției – pentru a permite începerea negocierilor de aderare.

„UE va decide cu privire la pași suplimentari odată ce toate condițiile specificate în avizul Comisiei vor fi îndeplinite pe deplin”, se așteaptă să spună blocul.

O serie de oficiali ucraineni au fost forțați să demisioneze săptămâna trecută pe fondul acuzațiilor de corupție, deoarece Zelenskii a promis că practicile care erau larg răspândite înainte de războiul din Ucraina nu vor mai fi permise.

Șeful autorității fiscale, fraudă de milioane de dolari

Biroul de Investigații de Stat al Ucrainei (SBI) a declarat că șeful interimar al inspectoratului fiscal din Kiev, care nu a fost numit, a abuzat de „puterea și poziția sa oficială”, împreună cu alți membri ai autorității.

În timpul unui raid la casa femeii, anchetatorii au găsit 158.000 de dolari (aproximativ 128.000 de lire sterline), 530.000 de hrynvia ucrainene (11.000 de lire sterline), 2.200 de euro (1.900 de lire sterline) în numerar și o serie de bijuterii scumpe, îmbrăcăminte de firmă și ceasuri de aur de lux. 

Anchetatorii au susținut că stilul de viață al femeii nu se potrivea cu venitul ei declarat în calitate de șef al biroului fiscal principal al capitalei. Se spune că ea deține trei apartamente în oraș cu o valoare totală de 1 milion de dolari (811.640 de lire sterline), o casă lângă Kiev în valoare de aproximativ 200.000 de dolari și două mașini în valoare cumulată de aproximativ 150.000 de dolari.

De asemenea, s-a descoperit că șoferul ei avea o mașină de 100.000 de dolari înmatriculată pe numele său, deși „venitul bărbatului în ultimii ani nu a fost mai mare de 8.000 de dolari”, a susținut SBI, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel