Șeful agenției anticorupție din Bulgaria a demisionat. Niciun oficial de rang înalt nu a fost condamnat pentru corupție
Autor: Andrada Oana | Publicat pe: 17 ian 2022, 18:31
WhatsApp
Fotografie creată de Nadejda Bostanova, de la Pexels
Fotografie creată de Nadejda Bostanova, de la Pexels
Şeful agenţiei bulgare anticorupţie, Sotir Ţaţarov, și-a dat demisia. Țara cea mai coruptă din Uniunea Europeană, conform clasamentului Transparency International, nu a condamnat până acum pentru corupţie niciun oficial de rang înalt.

Şeful agenţiei bulgare anticorupţie, Sotir Ţaţarov, şi-a înaintat demisia în contextul planurilor noului guvern de centru de a amenda legislaţia pentru a impulsiona lupta împotriva corupţiei extinse, transmite Reuters, conform Agerpres.

Ţaţarov şi-a depus la parlament demisia de la conducerea Comisiei de combatere a corupţiei şi pentru confiscarea averilor dobândite ilegal, a anunţat luni un purtător de cuvânt al legislativului de la Sofia.

Coaliţia de guvernare condusă de prim-ministrul Kiril Petkov, care a preluat puterea luna trecută promiţând toleranţă zero faţă de corupţie, are în plan o reformă a agenţiei ca prim pas pentru a pune capăt climatului de impunitate în ţara sa.

Bulgaria, ţara cea mai coruptă din Uniunea Europeană conform clasamentului Transparency International, nu a condamnat până acum pentru corupţie niciun oficial de rang înalt.

Potrivit analiştilor, corupţia la nivel înalt este un obstacol serios în calea ambiţiilor Bulgariei de a atrage mai multe investiţii străine şi de a adera la spaţiul Schengen de liberă circulaţie şi la zona euro.

Sotir Ţaţarov, fost procuror general instalat în 2019 la conducerea agenţiei anticorupţie, îşi anunţase joi intenţia de a cere încetarea mandatului începând cu 1 martie, data la care raportul de activitate al agenţiei urmează să fie adoptat de Adunarea Naţională, potrivit BTA.

'Agenţia nu a făcut treaba pe care toţi bulgarii o sperau'


Prim-ministrul Petkov a declarat vineri că Serviciul Naţional de Securitate i-a revocat lui Ţaţarov accesul la informaţii clasificate în urma unei anchete extinse vizând respectarea procedurilor.

'Lipsa unor dosare de corupţie cu adevărat serioase împotriva unor oficiali de rang înalt arată cât se poate de clar că agenţia nu a făcut treaba pe care toţi bulgarii o sperau. Evaluarea mea este puternic negativă', a afirmat Petkov la televiziunea privată BTV.

Ţaţarov a indicat într-un comunicat că revocarea sa a fost rezultatul presiunii guvernului asupra serviciilor secrete.

Coaliţia de guvernare urma să ia în discuţie luni unele modificări legislative care vor acorda agenţiei anticorupţie puteri sporite de a ancheta marea corupţie şi vor întări mijloacele de control asupra puternicului procuror general.

Atât partidul centrist anticorupţie 'Continuăm schimbarea' (PP) al lui Kiril Petkov, cât şi ministrul justiţiei i-au cerut în mod repetat procurorului general Ivan Gheşev să demisioneze, însă acesta a refuzat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?