Șefa FMI: Liderii mondiali trebuie să anticipeze multiple șocuri inflaționiste
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Liderii mondiali trebuie să devină mai obişnuiţi cu lupta împotriva presiunilor inflaţioniste, a declarat joi, pentru Reuters, directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva.

În marja reuniunii miniştrilor de Finanţe şi guvernatorilor băncilor centrale din G7 (principalele ţări industrializate din lume), Georgieva a declarat că devine din ce în ce mai dificil pentru băncile centrale să reducă inflaţia, fără a provoca recesiuni, din cauza presiunilor sporite asupra preţurilor la alimente şi energie, în urma războiului din Ucraina şi a restricţiilor dure din China.

Lanţurile de aprovizionare trebuie reordonate



Oficialul FMI consideră că lanţurile de aprovizionare trebuie reordonate pentru a le face mai reziliente.

"Cred că trebuie să devenim mai obişnuiţi cu inflaţia, ar putea să nu fie ultimul şoc", a avertizat Georgieva, adăugând că nu mai vede inflaţia ca "tranzitorie".

Citește și - Un sfert dintre britanici se văd nevoiți să sară peste mese, după explozia prețurilor la alimente

Creșterea explozivă a costului vieții din Marea Britanie a făcut ca două din trei persoane din țară să-și oprească încălzirea, iar aproape jumătate să conducă mai puâin sau să își schimbe supermarketul favorit. Puțin peste un sfert declară, potrivit unui sondaj, că au sărit peste mese.

Dintre persoanele cu venituri mai mici, una din trei persoane afirmă că a sărit recent mese din cauza creșterii inflației, a declarat marți casa de sondare Ipsos.

Preocuparea cu privire la inflație este la un nivel maxim din ultimii 30 de ani și majoritatea britanicilor se așteaptă să vadă creșteri ale costurilor produselor esențiale în următoarele șase luni, se arată în comunicat. Vezi continuarea aici!

Citește și - Bogdan Hossu: Pâinea românului va ajunge, probabil, la 6 lei sau chiar mai mult. Producătorii, oferte mai atractive în străinătate

România se confruntă cu un val de scumpiri. Problemele au început cu facturile la gaz și curent. Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”, a vorbit despre prețul pâinii, un produs nelipsit de pe mesele românilor. 

Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”, a fost invitatul lui Răzvan Dumitrescu la emisiunea „Ce se întâmplă”, difuzată joi la DCNews și DCNewsTV.

„Nu avem puterea de cumpărare a unor state bogate care își permit să achiziționeze la prețuri mult mai ridicate. De exemplu, creșterea prețului grâului de două sau de trei ori va face ca pâinea românului să crească, probabil, la 4 lei, 6 lei sau chiar mai mult, ceea ce ne va face să scădem numărul de cantitați de pâini achiziționat. Acest lucru nu înseamnă că producătorii de grâne nu vor avea cui să vândă. Nu vor avea cui să vândă în România, dar în momentul respectiv vor avea oferte multe mai bănoase și mai atractive de vânzare către exterior. Iar noi, spre deosebire de alte țări din estul Europei, nu am luat măsuri preventive de siguranță”, a spus Bogdan Hossu, liderul sindicatului CNS „Cartel Alfa”. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel