Data publicării:
Șef de la Frontieră, condamnat la închisoare pentru șantaj și cumpărare de influență
Un fost şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Giurgiu a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de şase ani şi patru luni pentru şantaj şi cumpărare de influenţă, se arată într-un comunicat de presă emis miercuri de Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu.
'Prin hotărârea nr. 21 pe 2020 din 13 ianuarie 2020, Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea inculpatului I. Ionuţ, ofiţer de poliţie cu gradul profesional de subcomisar, la data săvârşirii faptelor şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Giurgiu, la o pedeapsă cu închisoarea de şase ani şi patru luni, în regim privativ de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de şantaj, varianta agravată prevăzută de art. 131 din Legea 78/2000 şi cumpărare de influenţă. Dosarul penal a fost constituit ca urmare a sesizării Direcţiei Generale Anticorupţie- Serviciul Judeţean Anticorupţie Giurgiu, ofiţerii acestui serviciu efectuând activităţile de urmărire penală, dispuse prin ordonanţa de delegare emisă de procurorul de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Structura Centrală.
Declararea banilor deținuți, la graniță
În fapt, la data de 28 aprilie 2017, în condiţiile în care legislaţia română nu obligă persoanele care traversează graniţele interne ale Uniunii Europene să declare sumele de bani care se află asupra lor, indiferent de cuantum, inculpatul I. Ionuţ, în calitate de şef al Sectorului Poliţiei de Frontieră Giurgiu, a constrâns o persoană să-i dea suma de 60 de mii de USD din cei 135 de mii de USD pe care îi avea asupra ei. Inculpatul a luat suma de bani fără să întocmească niciun fel de documente, ameninţând, totodată, persoana respectivă, care intenţiona să se deplaseze în Turcia, că îi va întocmi dosar penal şi că nu îi va permite trecerea frontierei de stat din România în Bulgaria', se arată în comunicatul de presă, potrivit Agerpres.
Hotărârea nu este definitivă.
Ce s-a întâmplat
În cursul lunii mai 2017, după o discuţie purtată cu un cetăţean turc, proprietarul real al sumei de bani, care ştia că cei 60.000 de USD au fost reţinuţi în mod nelegal, inculpatul a restituit suma respectivă, în două tranşe. Prin extinderea cercetărilor a mai fost stabilit faptul că în noaptea de 20 spre 21 mai 2017, inculpatul I.
Ionuţ s-a deplasat în PTF Giurgiu-Rutier şi i-a promis unui agent al poliţiei de frontieră Giurgiu, coordonator al grupei aflate în serviciu pe sensul de intrare în România, mai multe bunuri, pentru ca acesta din urmă, prin influenţa pe care o avea asupra colegilor săi, să-i determine să nu controleze un transport de mărfuri contrafăcute ce urmau să fie tranzitate prin punctul de trecere al frontierei bulgaro-române de persoane din anturajul ofiţerului de poliţie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News