Imnul regal, în Parlamentul României
Luni, la încheierea şedinţei solemne a Parlamentului dedicată omagierii Regelui Mihai s-au auzit acordurile imnului regal - 'Poema Română' de George Enescu.
Şedinţa solemnă a Camerelor reunite ale Parlamentului s-a desfăşurat în prezenţa preşedintelui Klaus Iohannis, a Custodelui Coroanei, principesa Margareta şi a patriarhului Daniel.
Au fost prezenţi foştii şefi ai statului Emil Constantinescu şi Traian Băsescu, premierul Mihai Tudose, membri ai Guvernului, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi cel al Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, membri ai corpului diplomatic acreditaţi la Bucureşti.
La începutul şedinţei a fost intonat Imnului naţional al României şi s-a ţinut un moment de reculegere în memoria Regelui. Fostul suveran Mihai I a murit săptămâna trecută, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa sa din Elveţia.
Miercuri, Majestatea Sa va reveni pentru ultima oară în România, în această săptămână fiind programate ceremoniile funerare ale fostului suveran. Guvernul a adoptat, miercurea trecută, o hotărâre prin care 14, 15 şi 16 decembrie sunt declarate zile de doliu naţional pe teritoriul României în memoria Regelui Mihai, şef al statului român între anii 1927 - 1930 şi 1940 - 1947.
[citeste si]
Începând cu anul 1840 în Principatele Române s-a născut ideea unui imn național ce se cânta mai ales la festivitățile oficiale unde apărea domnitorul țării. În anul 1862 s-a organizat un concurs pentru Imnul de Stat al României. A fost reținută piesa „Marș triumfal și primirea steagului și a Măriei-Sale Prințul Domnitor" scris de Eduard Hübsch. În anul 1881 cu prilejul încoronării regelui Carol I, poetul Vasile Alecsandri a scris textul „Imnului regal român". Imnul s-a cântat în mod oficial pentru prima dată în România, în anul 1884, la încoronarea regelui Carol I. Imnul a fost preluat și inclus de George Enescu la sfârșitul lucrării sale Poema Română Op. 1 (1898).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News