Data publicării:
Ședință de Guvern, 21 decembrie 2023. Marcel Ciolacu: Scandalul din Parlament, prețul pe care a trebuit să îl plătesc eu, ca premier, pentru pensionari
Marcel Ciolacu și-a asumat scandalul din Parlament, când a fost dezbătut bugetul pe 2024.
Ședință de Guvern, 21 decembrie 2023. Premierul Marcel Ciolacu, principalele declarații:
- Mă bucur că avem Bugetul pe 2024, votat de Parlament, cu aproape 300 de voturi, deoarece de acest buget depind veniturile a peste 12 milioane de români, venituri care cresc de anul viitor. Dacă scandalul din Parlament este prețul pe care a trebuit să îl plătesc eu, ca premier, pentru ca pensionarii să își primească la timp, în ianuarie, pensiile indexate, îmi asum această problemă, fără nicio ezitare.
Sarcina mea, ca prim-ministru, este să mă asigur că în 2024, banii din buget ajung acolo unde este nevoie. Iar acest buget oferă garanția că vom continua în același ritm șantierele de autostrăzi, că putem plăti mai bine dascălii, că vom avea medicamente și servicii medicale mai bune.
- Avem astăzi o decizie extrem de importantă legată de medicamentele compensate cu 90% pentru pensionari. Creștem plafonul seniorilor care sunt eligibili să le primească pentru a putea cuprinde un număr cât mai mare de pensionari. Este vorba de oameni în vârstă, cu pensii mici, pentru care aceste medicamente sunt cu adevărat vitale. Iar în 2024, am majorat bugetul Sănătății cu peste 40% fiindcă reprezintă o prioritate a acestui Guven.
- Avem pe ordinea de zi 8 sau 9 proiecte legate de infrastructură: autostrăzi, centuri ocolitoare și electrificare de căi ferate.
Acestea arată, concret, ritmul în care se lucrează în această guvernare pe zona de transporturi. În acest final de săptămână se va circula pe un nou lot de autostradă, Chețani - Câmpia Turzii, și pe lotul 3 din Drumul Expres Pitești - Craiova.
Am certitudinea că la anul vor fi cu mult peste 100 de km de autostrăzi și noii drumuri expres inaugurate.
- Aprobăm astăzi și un proiect esențial în domeniul energiei. Legea privind energia eoliană off-shore, care ne va ajuta să folosim pe lângă gazul din Marea Neagră, o altă resursă majoră a țării, în zona Litoralului, respectiv vântul.
Avem un potențial uriaș, există investiții de miliarde de euro pregătite care așteptau acest nou cadru legislativ.
Tot la capitolul Energie, alocăm un ajutor de stat de 350 milioane de lei către Complexul Energetic Valea Jiului. Vrem să scoatem, treptat, din exploatarea capacităților de producție a energiei pe bază de huilă, să fie sustenabilă și să țină cont de interesele economice ale României.
- Alocăm fonduri și către Administrația Publică Locală. Sunt aproape 300 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind pentru finanțarea cheltuielilor legate de instituțiile de cultură, gestionate local. Este vorba despre filarmonicii, teatre și opere.
Știre în curs...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News