Votul pentru Toni Greblă la șefia Autorității Electorale Permanente (AEP) se amână cu 3 săptămâni în Parlament - Update
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Sursă foto: Facebook Parlamentul României - Camera Deputaţilor
Birourile permanente reunite ale Parlamentului au eliminat de pe ordinea de zi a şedinţei de plen comun de marţi alegerea preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente.

Update 

Şedinţa este programată să înceapă la ora 13,00. Funcţia de preşedinte al AEP a fost vacantată după ce Constantin-Florin Mituleţu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia sa.

Comisiile juridice parlamentare i-au avizat favorabil, pe 20 februarie, pentru această funcţie pe Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR, şi pe Toni Greblă, propus de PSD, plenul urmând să decidă prin vot secret cu buletine. Plenul comun de marţi urmează, în schimb, să voteze noul preşedinte al Consiliului Naţional al Audiovizualului, funcţie pentru care candidează Monica Gubernat şi un consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Știrea inițială

Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc, marţi, în şedinţă comună pentru numirea şefului Autorităţii Electorale Permanente (AEP), preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) şi a unui consilier de conturi, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit.

Şedinţa este programată să înceapă la ora 13,00. În 11 ianuarie 2023, Constantin-Florin Mituleţu-Buică a înaintat celor două Camere ale Parlamentului demisia sa din funcţia de preşedinte al AEP. Comisiile parlamentare juridice i-au avizat favorabil, în 20 februarie, pentru această funcţie pe Iulia Andreea Băbeanu, propusă de AUR, şi pe Toni Greblă, propus de PSD, plenul urmând să decidă prin vot secret cu buletine.

De asemenea, în 5 decembrie 2022, plenul Parlamentului a decis revocarea lui Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de Audit, după ce acesta a fost arestat preventiv pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită şi trafic de influenţă.

Comisiile reunite de buget-finanţe ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au avizat favorabil candidatura Cameliei Pricopie pentru această funcţie, plenul urmând să decidă şi în acest caz prin vot secret cu buletine.

Plenul Parlamentului urmează să se pronunţe prin aceeaşi procedură şi în cazul candidaturii Monicăi Gubernat pentru postul de preşedinte al CNA.

Totodată, pe ordinea de zi a şedinţei comune se mai află informări din partea preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la aprobarea forţelor şi mijloacelor Armatei României şi ale Ministerului Afacerilor Interne care sunt trimise la misiuni şi operaţii în afara teritoriului naţional în anul 2023 şi la aprobarea intrării, staţionării şi desfăşurării de operaţiuni pe teritoriul României a detaşamentului spaniol de aeronave multirol pentru a executa misiuni în cadrul activităţilor de vigilenţă sporită ale NATO.

Un alt punct pe agenda şedinţei comune este numirea lui Vasile Dîncu în funcţia de preşedinte al Delegaţiei permanente a Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a NATO. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel