Sectorul imobiliar din Romania se află la coada Europei
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
blocuri
blocuri

Procentul mare de credite imobiliare neperformante din Romania, face ca piața imobiliară românească să fie cea mai puțin atractivă din Europa Centrală și de Est, pentru bănci, potrivit unui studiu efectuat de KPMG în urma chestionării mai multor instituţii de credit.

Clasamentul a fost întocmit pe baza unui indice - Property Financing Sentiment Index, care prezintă cât este de pozitivă abordarea băncilor cu privire la finanţarea investiţiilor imobiliare din ţările analizate. Au fost utilizate zece criterii relevante care se referă în principal la risc, rentabilitate, dobânzi şi deschiderea sectorul bancar faţă finanţarea unor astfel de proiecte.

Potrivit Mediafax, KPMG a efectuat un sondaj în rândul a 50 de bănci active în sectorul imobiliar din regiune. Pe baza răspunsurilor bancherilor, România se plasează pe ultimul loc din opt ţări cuprinse în studiu, primele locuri fiind ocupate de Polonia, Cehia, Slovacia şi Ungaria. Bulgaria se află de asemenea înaintea României, potrivit firmei de audit şi consultanţă.

În studiu se menţionează că pieţele imobiliare mai mature din Polonia şi Cehia au avut o evoluţie mai bună faţă de restul statelor din regiune în 2010, datorită concentrării investitorilor asupra economiilor cu performanţe mai bune.

"Alte state, precum România şi Bulgaria, suferă după o perioadă în care au fost realizate mai mult investiţii speculative, în timp ce ţările baltice au fost afectate de contracţia economiei. Dar România are un potenţial crescut pe termen lung şi perspectivele pentru o dezvoltare susţinută în 2011 sunt bune. Aceasta va avea un efect pozitiv asupra sectorului imobiliar pe măsură ce încrederea va reveni", au declarat în studiu reprezentanţii KPMG.

Pe baza răspunsurilor colectate de la bănci, cea mai mare rată a creditelor imobiliare neperformante se înregistrează în ţările baltice - 71% (19% riscante şi 53% mai puţin riscante) şi în România - 55% (30% dintre acestea fiind considerate riscante, iar 25% mai puţin riscante). La polul opus se află Cehia şi Polonia, unde creditele fără probleme reprezintă 84%, respectiv 81% din total.

În ceea ce priveşte provizioanele, băncile consideră relativ ridicat nivelul acestora în România şi Slovacia, previzionând de asemenea, o creştere a acestora până la sfârşitul anului peste media europeană.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel