Data publicării:

Sectorul bancar al Greciei dă semne că-și revine. Decizie după 16 ani: "Ne aşteptăm la undă verde de la BCE"

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Sectorul bancar grecesc pare că-și revine.

Banca Centrală Europeană (BCE) ar urma să aprobe o solicitare formulată de băncile greceşti privind reluarea plăţii dividendelor după o pauză de 16 ani, o nouă dovadă a revenirii sectorului bancar elen, au dezvăluit miercuri pentru Reuters mai mulţi bancheri, scrie Agerpres.

Sectorul bancar din Grecia revine la normalitate după trei runde de recapitalizare, care s-au terminat cu naţionalizarea băncilor greceşti în deceniul anterior, când ţara a fost zguduită de o criză financiară izbucnită la sfârşitul lui 2009.

În ultimii ani, băncile greceşti şi-au redus ponderea creditelor neperformante până sub 6%, de la un vârf de 45% în 2016, şi în paralel au redus participaţia statului. Totodată, băncile greceşti au devenit profitabile şi vor să distribuie dividende de până la 30% din profiturile înregistrate în 2023.

"Ne aşteptăm la undă verde de la BCE"

Mai mulţi bancheri de top au declarat pentru Reuters că Banca Centrală Europeană va răspunde în mod pozitiv, în zilele următoare, la solicitările lor privind reluarea plăţii dividendelor.

"Nu ne aşteptăm la niciun fel de obstacole cu privire la distribuirea dividendelor, ne aşteptăm la undă verde de la BCE în următoarele zile", a precizat unul dintre bancheri sub protecţia anonimatului.

Cele patru mari bănci grecești, Eurobank, National Bank, Piraeus Bank și Alpha Bank, au raportat profituri cumulate de aproximativ 3,5 miliarde de euro în 2023, datorită dobânzilor ridicate și creșterii economice solide.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel