Data publicării:

Secţia pentru judecători a CSM, anunț referitor la ordonanța de modificare a legilor justiției

Autor: Bogdan Cotigă | Categorie: Stiri
WhatsApp
Tudorel Toader
Tudorel Toader

Dispoziţiile din ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern, referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public, nu au fost propuse de Consiliul Superior al Magistraturii, precizează vineri Secţia pentru judecători a CSM.

 Potrivit unui comunicat , solicitarea de avizare a OUG 7/2019 a fost transmisă CSM pe 18 februarie, cu o zi înainte de adoptarea acesteia. În aceste condiţii, arată reprezentanţii Secţiei, Consiliul a fost lipsit de posibilitatea reală de a exprima un aviz. 'Demersurile legislative realizate anterior de Consiliul Superior al Magistraturii au vizat clarificarea unor dispoziţii legale referitoare la admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii, promovarea în funcţii de execuţie a judecătorilor şi procurorilor şi promovarea în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi au respectat principiul separării carierelor', precizează sursa citată. Totodată, dispoziţii din acest act normativ, care au suscitat interesul opiniei publice, referitoare la organizarea şi conducerea Ministerului Public, nu au fost propuse de Consiliul Superior al Magistraturii, menţionează Secţia de judecători. 'În acelaşi timp, Consiliul Superior al Magistraturii urmează să consulte judecătorii şi procurorii cu privire la prevederile acestui act normativ, pentru a-şi fundamenta poziţia pe care o va susţine în procedura parlamentară referitoare la aprobarea ordonanţei de urgenţă', anunţă judecătorii CSM. Potrivit comunicatului, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a avut poziţii ferme faţă de manifestările publice cu potenţial de afectare a independenţei Justiţiei. 'În concret, cu referire la alegaţia conform căreia membrii Consiliului ar fi refuzat să apere reputaţia profesională a magistraţilor caracterizaţi drept 'şobolani' la un miting din luna iunie 2018, precizăm că în şedinţa din data de 4 iulie 2018 plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât apărarea independenţei sistemului judiciar, apreciind că discursurile unor lideri politici din cadrul întâlnirii publice menţionate au pus sub semnul îndoielii corectitudinea derulării procedurilor judiciare, afectând în mod grav independenţa sistemului judiciar.

Afirmațiile lui Dragnea, presiuni

De asemenea, s-a subliniat că afirmaţiile făcute în cadrul unei emisiuni TV din data de 10 iunie 2018, de către preşedintele Camerei Deputaţilor, sunt de natură să genereze presiuni cu privire la modul de instrumentare a unei cauze penale. Cele reţinute de plenul Consiliului au fost aduse la cunoştinţa publicului printr-un comunicat de presă din data de 5 iulie 2018, comunicat care reiterează soluţia adoptată prin Hotărârea plenului 779/2018', mai arată sursa citată. Secţia pentru judecători consideră că nereală este şi afirmaţia că membrii Consiliului Superior al Magistraturii ar fi refuzat să soluţioneze cererea de apărare a reputaţiei profesionale a magistraţilor insultaţi la un protest desfăşurat în faţa Palatului de Justiţie din Bucureşti. 'Dimpotrivă, cererea de apărare a reputaţiei profesionale, vizând aceste aspecte, este în prezent pe rolul Secţiei pentru judecători, care urmează a se pronunţa ţinând seama şi de constatările realizate în urma verificărilor efectuate de Inspecţia Judiciară', menţionează sursa citată. Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii îşi reafirmă disponibilitatea de a contribui la corecta informare a opiniei publice cu privire la aspectele referitoare la activitatea sa şi a instanţelor judecătoreşti. Guvernul a adoptat marţi o OUG care modifică legile Justiţiei şi care interzice delegările în funcţii de conducere în Ministerul Public. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel