Data publicării:

Secretul longevității academicianului Constantin Bălăceanu-Stolnici: Este cea mai importantă chestiune

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Agerpres
Agerpres
Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a murit, duminică, 20 august, la vârsta de 100 de ani.

Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici a murit duminică, la vârsta de 100 de ani, a anunţat DC News în premieră. Într-un interviu pe care ni l-a acordat când a împlinit 98 de ani, ne spunea secretul longevităţii.

„Eu am fost profesor de geriatrie. Cea mai importantă chestiune este longevitatea părinţilor şi a bunicilor. Pentru că longevitatea este, în primul rând, o chestiune genetică. În al doilea rând, trebuie să ai o viaţă regulată, să nu faci excese, abuzuri, să nu consumi droguri şi să pui maşina cerebrală să lucreze. Pentru că orice maşină, cu cât lucrează mai mult, cu atât se uzează mai mult, însă în materie de creier e invers: cu cât lucrează mai mult, cu atât se menţine mai bine", spunea Academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici pentru DC News.

A fost printre primii care s-au vaccinat împotriva Covid-19

„Am făcut vaccinul încă din ianuarie pentru că am zis să fiu printre primii care se vaccinează, atât pentru a da un exemplu celorlalţi, dar şi pentru a fi în siguranţă. În jurul meu nu au fost persoane care să fie bolnave sau cei care au fost bolnavi au făcut o formă foarte uşoară a bolii. Aşa că pot să spun că eu, personal, nu am avut decât schimbarea asta radicală că a trebuit să fac toate cursurile online, în loc să le fac direct", ne-a mai spus academicianul Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Cum se vedea, prin ochii lui, situația în care se afla România, o țară cu anti-vacciniști

„Sunt revoltat", ne-a spus Constantin Bălăceanu-Stolnici, după ce l-am întrebat cum este ca, la experiența sa de viață, să ajungă să trăiască într-o țară în mare parte a anti-vacciniștilor. 

Cum credea Constantin Bălăceanu-Stolnici că s-ar putea rezolva problema? „Cam greu de spus pentru că există o politizare imbecilă, o intervenție a unor oameni de rea credință, eu am făcut destule prelegeri în privința asta. Sunt medic, am făcut destule intervenții, trebuie să se ia niște măsuri foarte aspre, măsuri drastice", a spus academicianul pentru DC News, în 2021.

„Omul care nu se vaccinează este un sinucigaș, dar și un asasin"

„Orice om care nu se vaccinează este un sinucigaș și asta îl privește pe el, dar este și un asasin pentru că el contribuie la prelungirea și la agravarea pandemiei.", ne-a mai zis atunci Constantin Bălăceanu-Stolnici.

Constantin Bălăceanu-Stolnici a desfăşurat o importantă activitate didactică la catedrele de Anatomie şi Neurologie ale Institutului de Medicină din Bucureşti (1947-1952). A lucrat la clinicile neurologice ale spitalelor „Colentina" "Dr. I. Cantacuzino", „Gh. Marinescu" (1949-1974). Din 1974 până în 1993, a lucrat la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie, unde a ocupat succesiv sau concomitent funcţiile de şef de secţie, şef de clinică, medic consultant, şef al grupului sanitar - antiepidemic, director. A fost şef al Serviciului Metodologic de Neurologie şi Neurochirurgie şi consilier pentru problemele respective în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel