Secretul alinierii perfecte a piramidelor, aproape descoperit? O nouă teorie vine cu posibile explicaţii
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de Mostafa El Shershaby, de la Pexels
Fotografie creată de Mostafa El Shershaby, de la Pexels
De secole, piramidele de la Giza i-au uluit pe cercetători. Şi nu doar din cauza camerelor ascunse, ci datorită felului în care egiptenii au construit aceste minuni arhitecturale fără tehnologie modernă. 

Unul dintre cele mai importante mistere este legat de alinierea perfectă a structurilor. Laturile Marii Piramide sunt aliniate perfect cu punctele cardinale. 

"Constructorii marii Piramide a lui Khufu au aliniat monumentul cu punctele cardinale cu o acurateţe incredibilă. Devierea e de doar o cincisprezecime de grad", a declarat Glen Dash, arheolog şi inginer, conform Science Alert

De altfel, toate cele trei mari piramide egiptene, două la Giza şi una la Dahshur, sunt aliniate remarcabil, într-un fel neaşteptat pentru o epocă în care nu existau computere sau drone. 

"Toate cele trei piramide au aceeaşi eroare de poziţionare, anumite sunt poziţionate uşor în sens invers al acelor de ceasornic faţă de punctele cardinale", a mai spus Dash. 

Cum au făcut-o egiptenii 

Dash a venit cu o idee simplă pentru această poziţionare perfectă. El crede că egiptenii de acum 4500 ani s-au folosit de echinocţiul de toamnă pentru a aşeza perfect piramidele. 

În acea zi din an, planul Ecuatorului trece direct prin centrul discului Soarelui, iar Dash a şi arătat cum au procedat. Pe 22 septembrie 2016, acesta a folosit o tijă de metal pentru a pune o umbră pe sol. Apoi, a urmărit locul în care este umbra la intervale regulate şi a format o curbă din mai multe puncte. Astfel, a creat o linie aproape perfectă de la est la vest. 

"La echinocţiu, cel care faec experimentul va vedea că vârful umbrei merge în linie dreaptă şi e aproape perfectă de la est la vest", a notat Dash atunci. 

Tot aşa a arătat şi că gradul erorii este contrar sensului acelor de ceasornic, aşa cum este şi în cazul piramidelor. Astfel, spune Dash, egiptenii aveau nevoie doar de o zi însorită pentru a putea alinia astfel piramidele. 

Cu toate astea, deşi plauzibilă, teoria sa nu este susţinută şi de dovezi palpabile. 

"Din păcate, egiptenii nu ne-au lăsat prea multe indicii. Nu sunt documente de inginerie, nici planuri arhitecturale care să ne ofere explicaţii tehnice despre cum egiptenii antici şi-au aliniat templele sau piramidele", a mai notat Dash. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel