SECRETE din viaţa dictatorului Nicolae Ceauşescu. Punga cu dolari pentru Larry Hagman și ce l-a șocat pe liderul Iugoslaviei, doar două dintre ele
Autor: Liana Ganea | Publicat pe: 01 feb 2022, 15:42
WhatsApp
Nicolae Ceauşescu / Foto: captură video YouTube, TVR
Nicolae Ceauşescu / Foto: captură video YouTube, TVR
Obişnuia să bea suc de legume doar cu paiul, adora să mănânce capul şi ghearele din tocana de pui, l-a plătit pe Larry Hagman, interpretul personajului J.R. Ewing din serialul de televiziune "Dallas", pentru ca regimul comunist să poată să îi folosească imaginea, avea o limuzină lungă de 10 metri - sunt doar câteva din secretele fostului dictator Nicolae Ceauşescu despre care foarte puţini au aflat până în ziua de astăzi.

A ascuns o pungă de hârtie plină cu dolari în toaletă. Banii erau pentru "J.R. Ewing"

Actorul american Larry Hagman, interpretul personajului J.R. Ewing din serialul de televiziune "Dallas", care a murit în noiembrie 2012, a primit bani de la Nicolae Ceauşescu, pentru ca România comunistă să-i poată folosi imaginea. Conform presei străine, Larry Hagman a făcut această mărturisire unui jurnalist american, cu condiţia ca informaţia să nu fie publicată înainte de moartea sa. Cu ocazia unei vizite pe care Larry Hagman a făcut-o în anii 1980 în România, unde serialul "Dallas" era extrem de popular, oficiali ai regimului Ceauşescu i-au cerut actorului permisiunea de a afişa un uriaş panou cu chipul său pe un imobil. Hagman a spus că nu are nimic împotrivă, dacă soţia sa va putea să ridice a doua zi o pungă cu bani gheaţă, din toaleta unei clădiri guvernamentale, afima un articol publicat după moartea actorului american. "Au făcut acest lucru, o pungă maronie plină cu dolari a fost lăsată acolo pentru noi, iar noi am cheltuit banii foarte repede, aşa cum obişnuiam să facem pe atunci", a spus Hagman. În perioada de glorie a serialului, în anii '80, Ceauşescu a permis difuzarea producţiei TV în România, considerând că în acest fel le va arăta cetăţenilor români decadenţa şi corupţia din ţările occidentale. "România a difuzat serialul `Dallas` pentru a le arăta românilor cât de corupt era sistemul american, însă totul s-a încheiat cu românii care l-au pus la zid pe Ceauşescu, care era un dictator, şi l-au împuşcat de 500 de ori - pentru că ei voiau toate acele lucruri pe care le-au văzut şi de care nici nu ştiau că există", este doar una din declaraţiile lui Larry Hagman care au văzut lumina tiparului abia după ce a murit. 

Ceauşescu bea suc de legume doar cu paiul

Ce aveau în comun fostul lider nord-coreean Kim Il-sung şi Ceauşescu? "Răsfăţul" exagerat. Kim II-sung cerea ca orezul să îi fie ales bob cu bob iar Ceauşescu bea suc de legume doar cu paiul, potrivit cărţii "Dictators' Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants", de Victoria Clark şi Melissa Scott. Nicolae Ceauşescu avea straniul obicei să-şi aducă mâncarea cu el atunci când vizita ţări străine. Se temea să nu fie otrăvit. Liderul Iugoslaviei de atunci, Josip Broz Tito, a fost şocat de insistenţa preşedintelui nostru de a bea suc de legume crude cu un pai, evitând orice formă de hrană solidă. Când se afla acasă, Ceauşescu avea o slăbiciune pentru tocana făcută dintr-o găină întreagă, cu tot cu cap şi gheare. Nicolae Ceauşescu era însoţit întotdeauna, în călătoriile sale, de un ofiţer de Securitate cu rang înalt, care era şi chimist, echipat cu un laborator mobil pentru testarea mâncării, mai arată cartea.

A primit un iaht de lux de la Hussein

Ceauşescu, Mussolini, Hitler, Mao şi Bokassa se află pe lista dictatorilor care au fost tiranizaţi de soţiile lor, potrivit autoarei Diane Ducret în articolul "Femmes de dictateur". Conform articolului, soţii Ceauşescu se aflau în iunie 1975, în golful Aqaba, Marea Roşie, invitaţi ai regelui Hussein al Iordaniei, care îi găzduia în reşedinţa lui de vacanţă. Este pentru prima oară când Elena Ceauşescu păşeşte pe un iaht. Ea realizează brusc că acest obiect de lux plutitor i se potriveşte ca o mănuşă. Drept urmare, în timpul unei plimbări pe plajă, după cină, vine cu următoarea pretenţie: "Vreau acest iaht (...) Nu voi pleca de aici fără el". Nicolae Ceauşescu găseşte că e o idee bună. De ce nu ar avea şi el propriul iaht ancorat la ţărmul Mării Negre? Îl însărcinează imediat pe interpretul său cu o misiune de maximă importanţă: să îl convingă pe regele Hussein să îi ofere iahtul. A doua zi, cuplul român primeşte un apel telefonic de la regele iordanian, vizibil jenat de insistenţele Elenei: "Trebuie să înţelegeţi că acest iaht este un cadou pe care l-am făcut fiicei mele Alya, prinţesa Iordaniei". S-a găsit, în cele din urmă, o soluţie conciliantă pentru problema arzătoare a primei doamne: "Însă voi da ordin, imediat, să vi se aducă un iaht identic din Statele Unite. Vă propun ca numele său să fie `Prietenia`", scrie Diane Ducret în articolul care a făcut înconjurul lumii.

Birou prezidenţial ambulant într-o limuzină de 10 metri

Se ştie că dorinţele Elenei Ceauşescu erau îndeplinite în mod sistematic. Visa la blănuri noi sau maşini pentru copii? Era suficient ca aceste cereri să fie transmise guvernului francez şi celui german. "Aminteşte-ţi cum au reacţionat nemţii", îi spunea Elena soţului ei, în faţa generalului Pacepa, pe atunci consilierul personal al lui Ceauşescu şi şeful Securităţii - "a fost suficient să pronunţi cuvântul `maşină` într-o mică aluzie, iar toată lumea a început să ne ofere maşini. Câte am primit deja? Limuzina Mercedes 600 pentru Tovarăşul, un Mercedes 450, un model coupé pentru Zoia şi două automobile Audi pentru Nicu. Şi o limuzină de aproape 10 metri pentru Tovarăş care poate fi un birou ambulant", mai scrie Diane Ducret în lucrarea sa. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?