Data publicării:

Secrete din arhivele Statului Florența: S-a descoperit cine a fost de fapt mama lui Leonardo da Vinci

Autor: Elena Didila | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa Foto YouTube Stellarium
Sursa Foto YouTube Stellarium

Noi detalii surprinzătoare apar despre viața lui Leonardo da Vinci și identitatea misterioasă a mamei sale.

Cel care a reușit să contureze destul de detaliat profilul mamei lui Leonardo da Vinci, este Carlo Vecce, filolog și istoric al Renașterii, care a anunțat descoperirea unui document prețios. Numele ei este Caterina și a fost o prințesă care, după ce a fost răpită de tătari, a fost făcută sclavă. Iată toate detaliile acestei descoperiri fascinante.

Caterina, mama lui Leonardo da Vinci a fost o Prințesă: descoperirea

S-a făcut în sfârșit lumină în jurul identității misterioase a mamei lui Leonardo da Vinci, geniul artei renascentiste. Un document găsit în Arhivele Statului din Florența, a scos la iveală câteva detalii surprinzătoare despre figura femeii.

Numele ei era Catherine și era o prințesă a circasienilor, fiica Prințului Yakob, care a domnit peste ținuturile nordice ale Caucazului, o regiune între Marea Neagră și Marea Caspică. Femeia a fost răpită de tătari, aservită și revândută venețienilor: aceasta este soarta pe care mama lui Leonardo a avut-o.

”Descoperire istorică”

Detaliile acestei prețioase descoperiri au fost anunțate de profesorul Carlo Vecce, filolog și istoric al Renașterii, precum și profesor la Universitatea din Napoli.

După cum relatează Di Lei, directorul editorial al editurii, Antonio Franchini, a comentat descoperirea astfel: ”Ne aflăm în fața unei descoperiri istorice de importanță revoluționară”.

Informațiile despre mama lui Leonardo da Vinci, nu se opresc aici

Într-adevăr, profesorul Vecce a prezentat o avanpremieră a romanului ”Zâmbetul Catherinei”, un roman care spune povestea adevărată a protagoniștilor, de la Leonardo până la părinții săi.

Arhiva Florenței a făcut cunoscute dovezi prețioase ale vieții geniului renascentist, precum un document semnat de tatăl său, notarul Piero da Vinci, care atestă eliberarea Catherinei. Actul este datat 2 noiembrie 1452, la aproximativ șase luni de la nașterea artistului, la cererea proprietarului sclavului.

Aflăm din documentele găsite în Arhivele Statului din Florența, că Leonardo nu era fiul cel mare al Catherinei: Prințesa, de fapt, avusese un fiu în 1450. Reconstituirea profesorului Vecce este destul de detaliată și examinează și drumul parcurs de Catherina în întreaga ei viață: din munții Caucaz, femeia a fost dusă la Azov, la gura râului Don, cu lanțuri la mâini. De aici, traversând Marea Neagră, a ajuns până la Constantinopol în 1439, pentru a trece apoi în mâinile negustorilor venețieni.

În 1442, apoi, a ajuns la Florența la vârsta de aproximativ 15 ani și l-a cunoscut pe Piero da Vinci, tatăl lui Leonardo. La 15 aprilie 1452, geniul artistic s-a născut la Anchiano, un cătun din municipiul Vinci.

O descoperire uneori revoluționară, care redefinește familia și istoria privată a lui Leonardo da Vinci. Și asta pune bazele unor noi descoperiri și noi mărturii prețioase despre viața unui geniu al artei renascentiste.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel