Secretarul general al ONU, decernat cu Medalia pentru Curaj
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a decernat vineri, în premieră, ''Medalia pentru curaj excepţional'' unui membru al Căştilor albastre ale Naţiunilor Unite din Malawi, care a murit în noiembrie anul trecut în Republica Democratică Congo, salvându-i viaţa unui coleg tanzanian rănit, relatează AFP.

Este vorba de o distincţie înfiinţată în 2014 şi a cărei denumire completă este "Medalia Căpitan Mbaye Diagne pentru curaj excepţional", în memoria unui alt membru al Căştilor albastre, un militar senegalez care a salvat sute de persoane în timpul genocidului din Rwanda din 1994, cu preţul propriei vieţi.

Medalia i-a fost remisă de către Antonio Guterres, în cursul unei ceremonii desfăşurate la sediul Naţiunilor Unite din New York, văduvei înlăcrimate a lui Chancy Chitete, militar din Malawi ucis într-o operaţiune din estul RDC împotriva grupării Forţele armate democratice.

În noiembrie 2018, Chancy Chitete a plecat din unitatea sa pentru a-l ajuta, sub gloanţele inamicului, pe caporalul tanzanian Ali Khamis Omary, grav rănit şi care nu se mai putea mişca. După ce a reuşit să-i acorde primul ajutor, Chitete însuşi a fost rănit mortal, în schimb Omary a supravieţuit.

În prezent, ONU are circa 100.000 de Căşti albastre, angajate în circa 15 operaţiuni pe plan mondial.

Potrivit cifrelor Naţiunilor Unite, în medie 100 de Căşti albastre şi-au pierdut viaţa anual, începând din 2008. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel