Secretarul general al NATO insistă că Rusia nu trebuie să câştige în Ucraina: Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu aibă succes
În opinia secretarului general de stat al NATO, Jens Stoltenberg, războiul din Ucraina este cel mai periculos moment pentru Europa începând de la Al Doilea Război Mondial şi Rusiei nu trebuie să i se permită să câştige acest război.
Potrivit înaltului oficial aliat, pentru a împiedica Rusia să aibă sorţi de izbândă, NATO şi ţările sale membre s-ar putea să trebuiască să sprijine în continuare Ucraina cu arme şi altă asistenţă pentru o perioadă lungă, relatează Agerpres.
Este în interesul nostru ca acest tip de politică agresivă să nu aibă succes, a spus Stoltenberg în timpul unui discurs în ţara sa natală, Norvegia.
Descriind drept un atac asupra ordinii mondiale actuale ceea ce Moscova numeşte operaţiune militară specială, Stoltenberg a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să împiedice răspândirea războiului.
Aceasta este cea mai periculoasă situaţie din Europa începând de la Al Doilea Război Mondial. Dacă preşedintele (Vladimir) Putin chiar se gândeşte să facă unei ţări NATO ceva similar cu ce le-a făcut Georgiei, Republicii Moldova sau Ucrainei, atunci întreaga NATO va fi implicată imediat, a subliniat secretarul general al Alianţei.
În 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova afirmă constant că este vorba despre o operaţiune militară specială de denazificare a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Citește și:
Deputatul Jeremy Corbyn: Niciunul dintre liderii lumii nu folosește cuvântul pace. Trimiterea de arme la Kiev servește doar la prelungirea războiului
Fostul lider laburist respinge poziția Regatului Unit: "Liderii lumii nu folosesc cuvântul pace. Dacă ONU nu poate găsi o mediere, alți actori neutri ocupă terenul".
Regatul Unit, împreună cu Statele Unite, sprijină puternic Ucraina într-un mod militar. Guvernul lui Boris Johnson a fost printre primii, anul trecut, care a denunțat riscul unei invazii a țării conduse de Vladimir Putin, iar acum este printre cei care trimit cele mai multe arme națiunii conduse de Volodymyr Zelensky. În Parlament, sprijinul pentru expedierea armelor către Ucraina este practic bipartizan.
Jeremy Corbyn, fostul lider al Partidului Laburist și acum simplu deputat, critică această linie de acțiune.
"Trimiterea de arme nu va duce la o soluție. Nu va face decât să prelungească și să exacerbeze acest război", a declarat Jeremy Corbyn, potrivit Europa Today.
Corbyn a spus că trebuie să existe "mai mult efort pentru pace", adăugând: "Ceea ce mi se pare dezamăgitor este că aproape niciunul dintre liderii lumii folosește cuvântul pace. Ei folosesc întotdeauna limbajul războiului, un limbaj beligerant”.
Critica a fost făcută într-un interviu lansat în urmă cu câteva zile, dar despre care se discută abia acum în Marea Britanie după ce a fost relansată de Telegraph.
”Ucrainenii mor, ucrainenii au plecat în exil, mii și mii de oameni. Soldații ruși mor, tinerii soldați recruți ruși mor. Acest război este dezastruos pentru poporul ucrainean, pentru poporul rus și pentru siguranța lumii întregi. Pentru aceasta este necesar să ne angajăm mai mult, mult mai mult, pentru pace”, a adăugat el.
”Există multe forumuri în întreaga lume care nu au interese economice directe”
În opinia sa, Națiunile Unite ”ar trebui să fie în centrul” eforturilor de pace, dar dacă nu găsesc o mediere, ar trebui să lase pe ”altcineva care o poate face”, dând ca exemplu Uniunea Africană sau Liga Statelor Arabe.
”Există multe forumuri în întreaga lume care nu au interese economice directe într-un fel sau altul între Rusia și Ucraina, care ar putea fi capabile să negocieze o pace”, a mai declarat deputatul britanic
Extinderea NATO ”nu va duce la pace”
În timp ce NATO se pregătește să primească Suedia și Finlanda în rândurile sale, fostul lider laburist a criticat extinderea Alianței Atlantice care, a spus el, „nu va duce la pace pe termen lung, ci va duce doar la mai multe tensiuni mai mari și un stres mai mare".
Dublul standard al refugiaților
Corbyn a criticat și dublul standard care a existat în primirea refugiaților.
"Europa a fost foarte primitoare cu refugiații ucraineni și acest lucru este bine, corect. Din păcate, aceștia nu sunt la fel de primitori și nu permit refugiaților din Yemen sau de oriunde altundeva să fie primiți", a spus el... Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News