Secretarul de stat american Antony Blinken a început turneul în Africa, răspuns al vizitelor Rusiei în teritoriu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Neagoe Narcis-Florentin
WhatsApp
Secretarul de stat american Antony Blinken a aterizat în Pretoria, duminică, 7 august 2022.

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit astăzi în Africa de Sud, potrivit BBC. Evenimentul marchează startul turneului african inițiat de înaltul oficial american care are scopul de a contracara încercările Rusiei de a-și extinde sfera de influență.

Luna trecută, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a vizitat patru țări din Africa pentru a încerca să obțină susținere pentru războiul declanșat în luna februarie în Ucraina.

Africa de Sud este deocamdată neutră față de invazia rusă, refuzând să se alăture Occidentului și să condamne Moscova pentru acțiunile sale.

După ce vizitează Africa de Sud, cu capitala la Pretoria, Blinken va călători și în Republica Democrată Congo și Rwanda. Tensiunile dintre aceste două țări au crescut în ultimele luni în contextul escaladării unui conflict în Estul Congoului.

Taiwan: China efectuează „simularea“ unui atac asupra insulei

Armata Populară de Eliberare chineză efectuează "simularea unui atac asupra insulei" în manevrele efectuate sâmbătă în jurul Taiwanului, au declarat forţele armate taiwaneze, citate de DPA.

Ministerul Apărării din Taipei a raportat că numeroase avioane militare şi nave de război operau în apropiere de Taiwan. Unele dintre ele au traversat linia de mijloc neoficială largă de 130 km din Strâmtoarea Taiwan, care separă continentul de insulă şi este în cea mai mare parte respectată de ambele părţi.

Ca răspuns, armata din Taiwan a trimis avioane, a transmis avertismente prin radio şi a mobilizat sisteme de apărare antirachetă pentru a urmări avioanele armatei chineze.

Consiliul Afacerilor Continentale, agenţia guvernamentală din Taiwan pentru politicile cu Beijingul, a protestat puternic faţă de simularea Chinei, cerând oprirea imediată a provocării iresponsabile.

Exerciții de amploare ale Beijingului

China a lansat manevrele în jurul insulei democratic autoguvernate ca răspuns la vizita preşedintei Camerei Democraţilor din SUA Nancy Pelosi în Taiwan. Aceasta a fost vizita oficialului american cu cel mai înalt rang într-un sfert de secol, aminteşte DPA.

Beijingul consideră Taiwanul ca parte a teritoriului său şi respinge vehement contactele oficiale dintre alte ţări şi Taipei.

Până sâmbătă după-amiază, cel puţin 20 de avioane de luptă chineze şi 14 nave ale marinei Chinei au fost detectate în spaţiul aerian al Taiwanului şi în strâmtoare, a declarat Ministerul Apărării din Taiwan.

Potrivit ministerului, 14 avioane de război chineze au traversat linia de mijloc.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel