Data publicării:

Secretariatul școlii va fi obligat să aibă program pentru părinți cel puțin două zile pe săptămână, inclusiv seara

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Noul proiect de Regulament de organizare și funcționare a școlilor, prezentat recent de Ministerul Educației, prevede introducerea unui program dedicat părinților la secretariatele școlare, cel puțin o zi de dimineață și una de seară pe săptămână. 

Regulamentul-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar (ROFUIP 2024) reprezintă un set de reguli esențiale pe care fiecare școală, creșă, grădiniță și liceu trebuie să le urmeze. Conținutul acestui regulament este de o importanță majoră, iar modificările propuse au un impact semnificativ asupra întregului sistem de învățământ, afectând atât cadrele didactice, cât și elevii și părinții. Această inițiativă subliniază angajamentul Ministerului Educației de a îmbunătăți accesul și comunicarea dintre instituțiile de învățământ și părinți, facilitând astfel un parteneriat educațional mai eficient.

„Pentru a asigura legătura părinților/reprezentanților legali ai antepreșcolarilor/preșcolarilor/
elevilor cu unitatea de învățământ, directorul și consiliul de administrație decid un program flexibil al departamentului secretariat, astfel încât să asigure activitatea cu părinții al acestuia în intervalul orar 8-9, respectiv 16-18, cel puțin două zile pe săptămână”, prevede proiectul de ROFUIP la articolul 75, alineatul 10, potrivit Ministerul Educației.

Ce prevederi noi se anunță

- introducerea obligativității ca formațiunile de studiu să se constituie prin distribuția aleatorie a elevilor, acolo unde există mai multe clase pe an de studiu, conform procedurii în vigoare;

- introducerea prevederii conform căreia, în funcțiile de director rămase vacante, conducerea este asigurată de un cadru didactic numit prin decizia inspectorului școlar general după consultarea consiliului profesoral al unității de învățământ;

- introducerea interdicției ca personalul didactic de predare din învățământul preuniversitar să desfășoare activități de pregătire suplimentară contra cost cu elevii de la clasele la care este încadrat;

- introducerea prevederii conform căreia unitățile de învățământ preuniversitar și unitățile de educație extrașcolară vor publica pe site-urile proprii și prin orice altă formă de comunicare publică de care dispun autorizația de securitate la incendiu, precum și  autorizația sanitară de funcționare sau, în cazul în care aceste autorizații nu sunt deținute de către școală, vor informa în acest sens.

Propunerile și sugestiile cu privire la proiectele supuse consultării publice pot fi trimise în următoarele 10 zile calendaristice (de la data publicării) pe adresa de e-mail [email protected]. Asta înseamnă că termenul limită este sâmbătă, 22 iunie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel