Data actualizării:
Data publicării:

Secretar de stat în MJ aruncă bomba: Orban poate fi nominalizat din nou premier. Cum se pot declanșa alegeri anticipate

Autor: Andrei Itu | Categorie: Politica
WhatsApp
FOTO AGERPRES
FOTO AGERPRES

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei, Diana Morar, vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj a PNL, susţine că Ludovic Orban poate fi din nou propus de către preşedintele Klaus Iohannis pentru funcţia de premier şi că varianta alegerilor parlamentare anticipate este încă posibilă. 

Diana Morar a postat pe pagina sa de socializare un decalog intitulat '10 paşi înspre anticipate'. 'CCR nu a statuat că Orban nu poate fi nominalizat din nou ca premier din cauză că a fost demis prin moţiune de cenzură. CCR a arătat că persoana ce va fi nominalizată ca premier trebuie să demonstreze că poate coagula în jurul său o majoritate parlamentară. Ludovic Orban nu a demisionat din calitatea sa de premier, ci a renunţat la calitatea de premier desemnat pe care o deţine din data de 10 februarie. (...)

Urmează ca preşedintele să consulte din nou partidele politice pentru a face cea de a doua nominalizare, care poate fi din nou Ludovic Orban sau o altă persoană care să poată strânge o majoritate parlamentară pentru a accede la guvernare', a scris pe Facebook secretarul de stat în MJ.

Diana Morar afirmă că, prin faptul că prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban, după moţiunea de cenzură, nu a trecut de votul Parlamentului, se poate considera că s-a îndeplinit prima parte din procedura de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate.

Cum se pot declanșa alegeri anticipate

'Pentru a se declanşa alegerile anticipate e nevoie de două condiţii cumulativ prevăzute de Constituţie: să curgă 60 de zile de la prima desemnare a unui premier şi să cadă la votul de învestitură în Parlament două propuneri de premier. Apoi, preşedintele poate dizolva Parlamentul şi declanşa alegeri anticipate.'  a spus Morar.

'Prima condiţie se îndeplineşte: ne aflăm înăuntrul termenului de 60 de zile ce curge din 10 februarie, când prima propunere de premier a fost făcută în persoana lui Ludovic Orban. Au trecut exact 15 zile, mai sunt 45. Prima propunere de desemnare a lui Ludovic Orban ca premier nu a trecut votul de învestitură în Parlament întrucât Parlamentul nu s-a întrunit în şedinţă, iar termenul maxim de 15 zile a expirat. Astfel, Ludovic Orban a renunţat la prima desemnare, aşadar prima propunere nu a trecut', precizează Diana Morar.

Potrivit acesteia, după cea de-a doua nominalizare, Parlamentul are 15 zile termen să audieze miniştrii propuşi şi să dea vot de învestitură, în caz contrar 'avem alegeri anticipate'.

'După cea de a doua nominalizare, Parlamentul are 15 zile termen să audieze miniştrii propuşi în Cabinet şi să dea vot de învestitură. Dacă Guvernul trece la vot în Parlament, avem legitimitate în actul de guvernare, putând implementa măsurile din programul de guvernare prin adoptarea de legi. Dacă Guvernul format în jurul celei de a doua nominalizări nu trece votul Parlamentului, avem alegeri generale anticipate, termenul de 60 de zile expirând în 10 aprilie', a explicat Diana Morar, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel