Sebastian Colţescu, apărat de presa din Franţa după scandalul de rasism. "Suntem în drum spre fascism"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sebastian Colţescu, apărat de presa din Franţa în scandalul de rasism
Sebastian Colţescu, apărat de presa din Franţa în scandalul de rasism
Arbitrul român Sebastian Colţescu este apărat de presa din Franţa în scandalul de rasism în care a fost implicat la începutul lunii decembrie. 

Thomas Clerc, profesor universitar şi editorialist, îi ia apărarea lui Sebastian Colţescu după ce acesta l-a identificat pe Pierre Webo, antrenorul secund al echipei Istanbul Başakşehir, cu apelativul "ăla negru", în timpul meciului de Liga Campionilor cu PSG. 

„Din 9 decembrie încoace, am numai gânduri negre. În urma unei afirmaţii făcute de al 4-lea arbitru, român de origine, la adresa antrenorului adjunct al clubului turcesc, camerunezul Pierre Achille Webo, pentru prima dată în istorie, un meci a fost întrerupt de jucători pentru a protesta contra rasismului de pe stadioane”, a scris Thomas Clerc în editorialul numit "Omul în negru" din ziarul Liberation

"Webo s-a înşelat"

„În focul acţiunii, acesta l-a desemnat pe Webo cu cuvântul „negru”. Pe scurt, a zis despre un om negru că e negru. Dacă ar fi folosit un echivalent al cuvântului „negro” în engleză sau „nègre” în franceză, atunci nu ar fi fost niciun dubiu cu privire la rasismul cuvintelor sale. Dar aici, un cuvânt neutru precum negru, a fost detonatorul unei revolte. Webo spune că „s-a simţit ofensat” dar în realitate el s-a înşelat. Ce cuvânt ar fi trebuit să folosească oficialul pentru a desemna pe cineva pe care nu-l cunoştea?” se întreabă semnatarul cronicii. „Domnul antrenor adjunct”? „The Black”? Orice ar fi, o să ni se spună că omul nu trebuia desemnat prin culoarea pielii sale, aşa cum a scris-o dealtfel pe Twitter Roxana Mărăcineanu. Ministra franceză a Sporturilor, fără nici cea mai mică onestitate intelectuală, vede în asta o dovadă a rasismului”, a mai scris Clerc. 

"Ne îndreptăm spre fascism"

„Rasism este atunci când suporteri din tribune imită maimuţele în faţa unor jucători de culoare. Dar nu e nicio urmă de rasism când într-un grup de albi, un negru este desemnat ca atare. Si invers, este la fel de valabil. Rasele există din punct de vedere fenomenologic, orice ar zice unii. A desemna pe cineva după culoarea pielii sale nu este, cu excepţia anumitor contexte, ceva rasist în sine. La fel, nici cuvântul „negru” nu capătă o conotaţie rasistă decât în anumite ocazii. Aici însă, ocazia nu există. Cum însă rasismul este foarte prezent în societate, trebuie şi un antirasism în oglindă, cu toate riscurile de rigoare. Dacă nu mai putem spune „negru” pentru a desemna un om care e negru (şi „alb” pentru a desemna un alb), orizontul se va întuneca. Dacă numai negri vor putea folosi cuvântul negru pentru a-şi clama identitatea, atunci înseamnă că suntem în drum spre fascism”, a mai scris francezul. 

La momentul respectiv, foarte mulţi oameni de fotbal din România şi nu numai l-au învinuit pe Colţescu şi l-au acuzat de rasism. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel