Data publicării:

Sebastian Burduja: Suntem pregătiţi pentru iarna 2024-2025, ba chiar stăm mai bine decât anul trecut

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Economie
WhatsApp
Sebastian Burduja / Foto: Crișan Andreescu
Sebastian Burduja / Foto: Crișan Andreescu

România depășește 101% capacitate de stocare a gazelor naturale, asigurând o iarnă fără precedent în contextul tranziției energetice.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat luni la Forumul Gazelor Naturale că România este complet pregătită pentru iarna 2024-2025, depășind 101% grad de umplere a depozitelor de gaze naturale, o performanță peste media europeană. „Cu certitudine suntem pregătiți pentru iarna 2024-2025, ba chiar stăm mai bine decât anul trecut (la stocul de gaze naturale, n.r.). Suntem în continuare în supraplin, cu peste 101% grad de umplere, mai mult decât media europeană. De altfel, este unul dintre capitolele la care România a excelat și ne-am îndeplinit această obligație cu 70 de zile înainte de termenul stabilit de Comisia Europeană pentru toate statele-membre”, a declarat Burduja.

Pentru a susține această stabilitate, producția internă de gaze naturale continuă să crească, fiind consolidată de investiții semnificative, precum deschiderea sondei de la Caragele. „Vă pot spune, în premieră, că directorul general de la Romgaz, domnul Popescu (Răzvan Popescu, n.r.) este, astăzi, la Caragele unde se va pune în funcțiune Sonda 55, Damianca”, a precizat Burduja, menționând investiția de peste un miliard de lei în această zonă, care contribuie la majorarea producției Romgaz.

În contextul tranziției energetice, Burduja a subliniat o schimbare globală spre o abordare mai pragmatică. „Sunt două evenimente internaționale în ultima perioadă. În primul rând, Raportul Draghi… Uniunea Europeană are o problemă din perspectiva competitivității, pentru că prețul la energie este de trei ori mai mare decât în SUA sau în China și este greu să te lupți cu companiile din aceste state dacă nu ai o energie competitivă. Și al doilea eveniment este alegerea lui Donald Trump sau realegerea lui ca președinte al SUA. Din ambele perspective, vedem o abordare mai pragmatică a tranziției energetice. Gazul este combustibil de tranziție”, a explicat ministrul, subliniind importanța valorificării resurselor proprii în această perioadă.

România face pași importanți și pentru dezvoltarea exploatării gazelor din Marea Neagră, prin proiectul strategic Neptun Deep. „Exploatarea gazelor din Neptun Deep este o mare realizare a ministrului Popescu (Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, n.r.), a companiei Romgaz, care și-a asumat să preia participația Exxon și să investească un miliard de dolari… avem șanse să ne dublăm producția de gaz românesc spre 18-20 de miliarde de metri cubi din 2027”, a declarat Burduja, evidențiind că gazele extrase ar putea fi folosite pentru a produce energie electrică, ca la centrala de la Mintia, sau în alte proiecte energetice importante.

Sebastian Burduja a mai anunțat un pas semnificativ în modernizarea infrastructurii energetice prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul pentru modernizare, incluzând modernizarea CET-urilor din Constanța, Arad, Râmnicu Vâlcea și Craiova, precum și investiții în București. „Vom semna contractele pentru cele trei CET-uri rămase în anii 60-70, în București: CET Sud, CET Progresu și CET Grozăvești”, a subliniat Burduja.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel