Seara aromânilor, la Palatului Elisabeta
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Eduard Pascu
WhatsApp
Majestatea Sa Margareta a găzduit în Sala Regilor seara Palatului Elisabeta dedicată comunității aromânilor.

Pe 9 mai 1905, acum 114 ani, Sultanul Abdul Hamid al II-lea a semnat decretul imperial prin care  românii de la sudul Dunării au obţinut recunoaşterea drepturilor etnice în cadrul Imperiului Otoman. Decretul a fost publicat a doua zi, pe 10 mai 1905. România, care îşi câştigase Independenţa cu trei decenii înainte, a susținut cauza conaţionalilor săi în faţa imperiului aflat în decădere.

(w670)


Anul acesta se vor împlini 140 de ani de la fondarea Societății de Cultură Macedo-Română, la 23 septembrie 1879, sub domnia Principelui Suveran Carol I. Astăzi, aromânii sunt prezenţi în toate sferele culturale, ştiinţifice şi economice ale ţării noastre, dând României personalităţi recunoscute pe plan internațional.

La seara regală au luat parte aproape 70 de invitați, printre care s-au numărat personalități din domeniul științific și artistic, oameni de afaceri, jurnaliști, oameni politici, reprezentanți au unor organizații naționale și membri ai comunității aromâne.

Au luat cuvântul dl Ion Caramitru, președintele Societății de Cultură Macedo-Română și dl Puiu Hașoti, membru al Senatului României. Mesajul Majestății Sale a fost citit de Alteța Sa Regală Principele Radu.

(w670)

Printre personalitățile invitate s-au numărat academicianul Nicolae Saramandu, sportivul Gheorghe Hagi, economistul Stere Farmache, distinși profesori universitari și oameni de artă. Decanul de vârstă al delegației aromâne a fost economistul Nicolae Teju, în vârstă de 92 de ani, distins de Regele Mihai I în anul 1945, pentru activitatea sa civică.

(w670)

Vezi și: Majestatea Sa Margareta a făcut echipă cu cel mai cunoscut vlogger, la UNICEF

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel