Data publicării:
Se spune că de pe Vârful Omu se vede Marea Neagră, în zilele foarte senine. Este adevărat?
Unul dintre cele mai răspândite mituri românești este acela potrivit căruia s-ar putea vedea Marea Neagră de pe Vârfu Omu, unul dintre cele mai înalte din România. Este adevărat?
O măsurătoare ne spune că distanța de la Vârful Omu, situat la o altitudine de 2505 m, la litoralul Mării Negre, în linie dreaptă, este de aproximativ 282 de kilometri, scrie shtiu.ro. În realitate, Marea Neagră nu se poate vedea de pe Vârful Omu pentru că Pământul e rotund, iar Marea Neagră este sub linia orizontului.
Distanța de la Vf. Omu la Marea Neagră este de 282 km, cu aproape 100 km mai mare decât cea necesară pentru ca marea să fie vizibilă de pe versant. De cealaltă parte, din Constanța, Munții Carpați nu se văd niciodată. Aceștia ar trebui, conform calculelor unui matematician, să fie înalți de cel puțin 3500 de metri pentru a putea fi observați de la malul mării.
Vârful și Cabana Omu
Cel mai înalt loc din România populat în permanență este Vârful Omu. Aici se află și Cabana Omu, clădirea situată la cea mai mare înălțime în Carpați (2505 m), scrie shtiu.ro. Aceasta este lipsită de electricitate și apă. Cabana Omu reprezintă un popas, o răscruce de drumuri pentru turiștii care aleg să ajungă acolo.
Prima construcție a fost ridicată în 1888 de către Siebenburgischer Karpaten Verein. Inaugurarea a avut loc la 2 septembrie, iar cabana a fost cunoscută sub numele de ”Casa de piatră de la vârful Omul”. În anul 1900 este construită o a două cabană, din lemn, de către Societatea Carpatină Sinaia, potrivit montaniarzi.ro. Cele două construcții funcționează o perioadă simultan, iar în octombrie 1911 cabana de lemn este distrusă de un incendiu. În 1912, Societatea Carpatină Sinaia hotărăște refacerea cabanei, dar acțiunea rămâne doar un proiect.
Marea Neagră
Cu o suprafață de 423.488 de km pătrați, Marea Neagră este situată între Europa și Asia, având ca state riverane Rusia, Ucraina, România, Bulgaria, Turcia și Georgia. România are litoral cu Marea Neagră în sud-est, pe o distanţă de 245 km.
Marea Neagră și-a primit denumirea finală de la turci, odată cu extinderea acestora în zonele de jur-împrejurul ei. Turcii au asociat multă vreme nordul cu întunericul şi de aceea au numit marea situată la nordul imperiului lor drept Kara Deniz = Marea Neagră, iar Marea Mediterană, care se află la sud de centrul imperiului o numesc şi azi Ak Deniz = Marea Albă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News