Se sparge gheața în China. Cetățenii au început să protesteze împotriva liderului Xi Jinping: Vrem înlăturarea dictatorului trădător din funcție! Nu vrem teste PCR, vrem să mâncăm / video + foto
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Xi Jinping, avertisment pentru Putin să nu folosească armele nucleare
Xi Jinping, avertisment pentru Putin să nu folosească armele nucleare
Mai multe imagini au apărut pe rețelele sociale chineze joi, 13 octombrie, și arată un incendiu pe un drum și pancarte atârnate de un pasaj  unde oamenii protestează împotriva politicilor Chinei de zero Covid-19. Aceștia contestă conducerea președintelui Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping.

Joi dimineață, pe rețelele sociale chineze au apărut fotografii care arătau bannere albe cu sloganuri împotriva politicii Chinei privind COVID-19, a guvernului lui Xi Jinping și a lipsei reformelor. Bannerele erau atârnate de podul Sitong din districtul Haidian din Beijing. Prezența unui astfel de act deschis de sfidare este notabilă, având în vedere rețeaua extinsă de supraveghere a Chinei și securitatea strictă, mai ales că cel de-al 20-lea Congres Național urmează să înceapă pe 16 octombrie.

Exemple de sloganuri au inclus: „Nu vreau o revoluție culturală, vreau reforme”, „Nu vreau teste PCR, vreau să mănânc” și „Nu vreau minciuni, vreau demnitate”. Un alt banner a cerut studenților și muncitorilor să intre în grevă pentru „înlăturarea dictatorului trădător Xi Jinping din funcție”.

Un cetățean îmbrăcat în portocaliu care purta o cască galbenă de construcție este suspectat că ar fi arborat bannerele. Polițiștii au sosit rapid la fața locului și au arestat misterioasa persoană în portocaliu, în timp ce pompierii au stins incendiul.

Pagina de Twitter a Marii Mișcări de Traducere a postat și imagini cu protestele și a adăugat traduceri în engleză ale tuturor bannerelor. Traduceri suplimentare furnizate au fost: „Fără blocare, dar gratuit”, „Fără dictator, dar cu vot”, „Fără sclavi, dar cu noi, oamenii”, conform Taiwan News.

Diplomații avertizează că Partidul Comunist Chinez (PCC) pune bazele pentru a da vina pe SUA pentru a-și justifica folosirea forței în anexarea Taiwanului, semănând confuzie printre mulți lideri asiatici.

Într-un raport special intitulat „China are planuri înfricoșătoare pentru a guverna Taiwan”, The Economist scrie că printre planurile Chinei de a diviza și de a cuceri Taiwanul și susținătorii săi se numără o campanie de a da vina pe SUA pentru orice tumult care are loc în timpul unei crize din Taiwan. Potrivit raportului, China a perfecționat „puncte de discuție anti-americane”.

Revista a citat un diplomat occidental care susține că în toată Asia, diplomații chinezi „războinici lup“ descriu SUA ca pe un „provocator” care la un moment dat ar fi acceptat că Taiwanul face parte din China, dar acum își alimentează „fanteziile separatiste”. O parte a acestei strategii presupune ca Beijingul să estompeze în mod deliberat liniile dintre principiul „o singură China” al Chinei și politica „o singură China” a Americii.

Conform principiului „o singură China”, Republica Populară Chineză (RPC) pretinde a fi singurul guvern legal al Chinei, iar Taiwanul este o „parte inalienabilă a teritoriului chinez”. Cu toate acestea, politica SUA „o singură China” recunoaște că RPC este „unicul guvern legal al Chinei” și recunoaște pretențiile Beijingului față de Taiwan, dar a menținut întotdeauna o poziție ambiguă cu privire la statutul politic al Taiwanului (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel