Se scumpeşte intrarea în Delta Dunării. Cresc şi amenzile, chiar de 150 de ori
Teodosie Marinov, noul guvernator al Rezervaţiei Naturale Delta Dunării, propune modificarea tarifelor de acces în rezervaţie, dar şi creşterea amenzilor.
Propunerile noii conduceri ale ARBDD ar duce la majorarea tarifelor de acces după cum urmează.
- Persoane fizice: 30 de lei/zi/persoană sau 60 de lei/săptămână/persoană sau 200 de lei/an/persoană.
- Ambarcațiuni, în funcție de puterea motorului. Până la 25 CP: 50 de lei/săptămână sau 100 de lei/12 luni; între 25 CP și 75 CP: 100 de lei/săptămână sau 300 de lei/12 luni; între 75 CP și 200 CP: 500 de lei/săptămână sau 1.000 de lei/an; peste 200 CP: 1.500 de lei/săptămână sau 2.500 de lei/an.
- Autovehicule: 50 de lei/zi/autovehicul sau 100 de lei/autovehicul/săptămână sau 300 de lei/an/autovehicul.
- Se introduce, de asemeni, o taxă pentru autorulote/rulote, în valoare de 300 de lei/săptămână.
"În legătură cu Ordinul de ministru 610/2009, trebuie să spun că au fost purtate multe discuții și au fost invocate nenumărate argumente ca bază pentru stabilirea unor noi tarife. Tariful trebuie sa susțină ideea de rezervație naturală, ce necesită masuri restrictive de exploatare și are nevoie permanentă de finanțare susținută, din care o parte trebuie să vină din venituri proprii", a declarat Teodosie Marinov, guvernatorul ARBDD, conform tlgraf.ro.
Cresc şi amenzile
"Cuantumul amenzilor nu a mai fost modificat din anul 2002, iar nivelul acestora a rămas mult sub nivelul tuturor celorlalte sancțiuni și mai ales al celor ce privesc legislația de mediu (vezi OUG 57/2007, aplicată ariilor naturale protejate). Este absolut ridicol să ai o amendă de 35 de lei plătitibilă în 48 de ore (jumătate din minim) pentru camparea în locurile interzise!! Majoritatea contravenienților plăteau în avans pe 5 zile doar să nu mai fie deranjați de agenții și inspectorii ecologi. Mai grav, în cazul în care cineva intră în zonele de cuibărit sau distruge cuiburile de păsări, amenda actuală plătibilă în 48 de ore este de doar 17,5 lei (jumătate din minimul de 35 de lei)… Pe de altă parte, cuantumul propus în prezent corespunde celui aplicat de Garda Națională de Mediu ariilor naturale protejate la nivel național!", a mai declarat Marinov, conform sursei citate.
"Precizez că toți banii din taxele prevăzute în Ordinul de ministru 610/2009, cu modificările propuse de noi, pot fi folosiți exclusiv în scopul administrării bunurilor din domeniu public de interes national: renaturări, repopulări, igienizare, curățare, decolmatări etc"., a concluzionat guvernatorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News