Data publicării:

Se schimbă permisele de conducere. Ordinul vine de la Bruxelles

Autor: Doinița Manic | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
Parlamentul European a adoptat Directiva privind permisele de conducere, prin care Uniunea Europeană şi-a propus ca obiectiv ajungerea la zero tragedii mortale rutiere până în 2050.

Parlamentul European a adoptat Directiva privind permisele de conducere, prin care Uniunea Europeană şi-a propus ca obiectiv ajungerea la zero tragedii mortale rutiere până în 2050. Europarlamentarul Corina Creţu susține că acesta reprezintă un pas înainte pentru consolidarea siguranței rutiere la nivel european.

"Astăzi a avut loc votul Directivei privind permisele de conducere - un dosar extrem de important pentru ambiția Uniunii de a-și atinge obiectivul "0 tragedii mortale rutiere până în 2050".

În ciuda faptului că numărul de persoane care au murit în accidente rutiere a scăzut de la 51,400 în 2001, la 19,800 în 2021, obiectivul UE de reducere cu 75% a tragediilor pentru această perioadă nu a fost atins. După cum știm, România ocupă în continuare primul loc din Uniunea Europeană la mortalitatea pe șosele, cu 86 de victime la milionul de locuitori. Astfel, noile reguli introduse de această Directivă sunt inspirate din cele mai bune practici ale Statelor Membre și presupun:

- introducerea unor controale medicale obligatorii în toate Statele Membre la eliberarea sau reînnoirea permisului; 14 state Membre au deja implementată această vizită medicală;

Permisele pentru motociclete, mașini și tractoare, valabile 15 ani

- introducerea unei valabilități de 15 ani a permiselor de conducere pentru motociclete, mașini și tractoare, iar pentru camioane și autobuze vor fi valabile timp de cinci ani.

-statele membre pot impune sancțiuni mai stricte, dar proporționale, aplicabile comportamentului periculos pe șosele, în special toleranță 0 pentru conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor, cu atenție deosebită șoferilor începători;

- eliminarea obstacolelor cu care se pot confrunta solicitanții sau titularii permiselor de conducere din Statele Membre, prin introducerea unui permis de conducere digital care să fie echivalent cu cel fizic;

- pentru a face față penuriei de șoferi calificați, se introduce posibilitatea ca persoanele de 18 ani să obțină un permis de conducere pentru camioane sau autobuze cu până la 16 pasageri, cu condiția deținerii unui certificat de competență profesională.

- dacă nu se deține acest certificat, limita este ridicată la 21 de ani. În plus, persoanele cu vârsta de 17 ani ar putea fi eligibili pentru un permis de conducere pentru camioane dacă sunt însoțiți de un șofer experimentat. Este nevoie de armonizare și reguli adaptate noilor provocări, deoarece oricare dintre noi poate fi victima unei tragedii într-o fracțiune de secundă.

Dincolo de cifre, aici este vorba despre familii și destine distruse. O clipă de neatenție pe șosea poate schimba pentru totdeauna aceste destine", a anunțat Corina Crețu pe pagina sa de Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel