Data publicării:

Se schimbă legea privind malpraxisul? Ministrul Alexandru Rafila a spus care sunt principiile pe care legea trebuie să le respecte. "Apărăm corpul medical când îşi face datoria faţă de pacient"

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a vorbit despre proiectul de lege care îşi propune să dezincrimineze activitatea medicală şi spune că acesta trebuie să respecte două principii de bază, înainte de a putea fi implementat. 

"Întotdeauna, Ministerul Sănătăţii va fi de partea corpului medical, va face asta deschis. Cu o singură condiţie. Discutăm despre profesioniştii din sănătate, despre medicii care îşi fac datoria. Apărăm întotdeauna corpul medical când îşi face datoria faţă de pacient, când îl respectă, şi solicităm opiniei publice să înţeleagă că şi personalul medical are nevoie de acelaşi respect pentru a-şi putea desfăşura activitatea într-un cadru care să permită o cât mai bună adresare a problemelor medicale pe care le au pacienţii. 

Să ştiţi că, deşi nu am făcut măsurători, marea majoritate a medicilor din România îşi fac datoria şi merită respect. 

În spaţiul public circulă tot felul de informaţii legate de malpraxis, şi de faptul că se încearcă dezincriminarea activităţii medicale. Ministerul Sănătăţii nu a primit din partea Colegiului Medicilor din România niciun document oficial. Am avut o discuţie preliminară acum mult timp cu dl profesor Coriu. Sprijinim orice fel de iniţiativă legislativă, care trebuie să respecte independenţa profesională a medicilor, să încurajeze activitatea medicală şi să descurajeze medicina defensivă. Cu precizarea că această dezincriminare are anumită limită, pentru că o acţiune penală a unei persoane fizice nu poate fi împiedicată de nicio lege, pentru că este anticonstituţional. 

Al doilea lucru care cred că este extrem de important, şi aş vrea să îl reţină toţi colegii medici, este că nu trebuie să avem o lege a malpraxisului care să pună în funcţiune un mecanism care să înrobească medicii din punct de vedere financiar. Nu trebuie să ajungem în situaţia în care medicii să trebuiască să plătească sume mari de bani după un an, doi, de funcţionare a unei astfel de legi, încât ei să îşi poată dobândi dreptul de liberă practică. Dreptul de liberă practică este sfânt, nu trebuie condiţionat de plata unor sume mari către societăţile de asigurări. 

Dacă acest proiect de lege de care tot auzim respectă aceste principii, adică respectul independenţei profesionale, şi acest lucru care nu duce la înrobirea corpului medical din punct de vedere financiar, vă asigur că Ministerul Sănătăţii va fi principalul promotor al unui astfel de proiect", a declarat ministrul Alexandru Rafila la conferinţa de presă organizată la sediul Colegiului Medicilor din Bucureşti, cu ocazia Zilei Internaţionale a Medicului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel