Se schimbă legea audio-vizualului. Televiziunile, radiourile, site-urile și platformele de partajare de conținut, vizate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
Legea audio-vizualului, intrată recent în vigoare, trebuie schimbată, după ce Consiliul Legislativ a făcut observații în cazul mai multor articole, care ar face inoperabilă legea 190/2022.

Legislația care reglementează funcționarea posturilor de televiziune și radio, dar și a site-urilor care produc conținut audio-vizual a fost modificată în iunie anul acesta. Din februarie 2023, procesul legislativ trebuie reluat.

Senatorul Vlad Mircea Pufu va conduce grupul de lucru ce va elabora noua lege a audiovizualului. Președintele interimar al Senatului, senatorul PNL Alina Gorghiu, și președintele comisiei pentru cultură și media, senatorul PNL Viorel Badea, l-au desemnat pe senatorul PNL Vlad Mircea Pufu să fie coordonator al grupului de lucru ce se va ocupa de elaborarea noii legi a audiovizualului. Lucrul la noua lege va porni din sesiunea parlamentară care va începe în februarie 2023. 

Colegiul Legislativ a făcut observații în privința multor articole, care devin aproape inaplicabile. Din 1996, când a fost elaborată legea, și până acum, s-au făcut numeroase amendamente, astfel că în acest moment actul normativ are nevoie de corecții pe fond.

“Se impune o rescriere în totalitate a Legii audiovizualului la recomandarea Consiliului Legislativ. Este nevoie de o actualizare, astfel încât să rezulte o lege modernă, adaptată perioadei pe care o traversează media audiovizuală. O lege deplin armonizată și cu noua directivă pe care Uniunea Europeană o recomandă în legătură cu un act normativ privind libertatea mass-media”, a scris pe Facebook senatorul PNL Vlad Pufu. Senatorul Vlad Pufu este și secretarul comisiei pentru afaceri europene a Senatului României.

În luna mai a anului trecut, Comisia Europeană a trimis România la Curtea Europeană de Justiție, alături de patru alte state (Cehia, Irlanda, Slovacia și Spania) pentru că nu transpus în legislația națională Directiva europeană privind conținutul mass-media audio-vizuale. Directiva a fost adoptată în 2018, iar Ursula Von Der Leyen și-a făcut un obiectiv priroitar din transpunerea ei în legislațiile statelor membre. 

Directiva nu reglementează doar conținutul programelor de televiziune și radio, ci și site-urile care produc materiale audio-vizuale, vloggerii, platformele de partajare sau cele care oferă conținut la cerere. În iunie 2022, România a promulgat Legea 190, evitând riscul de infringement, dar Consiliul Legislativ a recomandat modificări, mai multe articole fiind inoperabile. Practic, toate new-media sunt vizate de legea care se pregătește începând din noua sesiune în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel