Se schimbă economia mondială: prețul la petrol, limitat. Expert în energie: În sfârșit, G7 se trezește
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Martin Damboldt: Pexels
Fotografie de la Martin Damboldt: Pexels
Grupul G7 ia în calcul ”interzicerea completă” a transportului de petrol rusesc la nivel mondial, dacă nu este cumpărat la un preț stabilit sau sub acesta.

Pe marginea acestui subiect a discutat la B1TV expertul în energie, Ionuț Purica:

”În sfârșit Grupul G7 se trezește asupra faptului că o creștere absolut artificială a prețului petrolului în cazul acesta nu face decât să aibă un impact negativ asupra economiilor lumii și bineînțeles să ajute în acest fel Federația Rusă. În concluzie este necesară reglementarea prețului, limitarea lui la un anumit nivel și orice trece de nivelul acesta să fie sub embargo privind transportul în cazul petrolului”, a fost de părere Purica.

”Poate că ar trebui să luăm un exemplu din așa ceva și să reglementăm și prețurile mai ales că e vorba de gazul din România, astfel încât să diminuăm inflația, să scădem creșterea prețurilor în economie. Este un moment de război și este foarte clar că ceea ce se întâmplă arată că treptat lumea înțelege că trebuie, pentru moment, în perioada aceasta dificilă pentru funcționarea normală a economiilor, să trecem pe o altă structură de preț în economie, astfel încât să depășim acest moment și să revenim la o piață corectă de concurență cu dorință de profit normal, astfel încât să revenim la funcționare economică normală. În acest caz, este foarte clar că G7 a analizat bine problema și ia măsuri cât se poate de dure”, a declarat expertul în energie, Ionuț Purica.

Cum va reacționa Rusia dacă o astfel de măsură va fi aplicată?

”Pentru moment, petrolul se transportă cu petroliere care nu aparțin neapărat statului care vinde petrolul. E posibil să apară reacție, este evident că Rusia nu va sta cu mâna în sân, dar ideea de a plafona și de a stabili un preț pentru petrol peste care să iau măsuri de interzicere a transportului este cât se poate de clară și dovedește că ieșim dintr-o teorie și o abordare a pieței care în momentul de față nu mai funcționează. Evident, în condițiile date, Rusia va lua și ea măsurile ei. Poate că își construiește sau își cumpără o flotă de petroliere proprii, dar socoteala este că deja sunt semne că se schimba ceva în economia mondială”, a declarat expertul în energie, Ionuț Purica.

Citește și: 

Războiul este profitabil pentru unii: Două companii de petrol și gaze și-au triplat câștigurile în ultimele trei luni

Gigantul britanic de petrol și gaze BP a dezvăluit că  în cel de-al doilea trimestru a înregistrat  câștiguri record. Acestea s-au triplat până la maximul din ultimii 14 ani, BP reușind să se alăture astfel rivalului Shell.

Gigantul petrolier a înregistrat profituri de până la 8,5 miliarde de dolari, mult mai mult decât se aștepta, în cele trei luni până la 30 iunie, față de 2,8 miliarde de dolari în urmă cu un an.

BP a încurajat investitorii cu o creștere cu 10% a dividendului distribuit acționarilor și o creștere a planului de răscumpărare de acțiuni cu încă 3,5 miliarde de dolari până la sfârșitul lunii septembrie.

Rezultatul vine în condițiile în care gospodăriile britanice se luptă să facă față creșterii facturilor și furia față de profiturile masive de la companiile petroliere și energetice crește

Pe măsură ce invazia rusă progresează, analiștii au prezis că facturile anuale de energie ale Regatului Unit ar putea crește la 3.850 de lire sterline în timpul iernii, de trei ori mai mult decât au plătit la începutul anului 2022.

Shell, profituri record de 10 miliarde de lire sterline 

Săptămâna trecută, Shell a înregistrat profituri trimestriale record de aproape 10 miliarde de lire sterline între aprilie și iunie, în timp ce proprietarul British Gas a realizat profituri operaționale de 1,3 miliarde de lire sterline, majoritatea provenind din divizia sa de foraj de petrol și gaze, potrivit Europa Today.

Săptămâna trecută, Shell și Total din Franța au declarat că vor oferi acționarilor miliarde de dolari în răscumpărări de acțiuni și dividende. De asemenea, BP a avertizat că prețurile la energie nu sunt de așteptat să scadă în timpul verii, așteptându-se că prețurile țițeiului și gazelor vor rămâne ridicate în trimestrul al treilea din cauza întreruperilor de aprovizionare din Rusia.

Partidul Laburist din Beirannian  a cerut Guvernului britanic să anuleze scutirile fiscale pentru companiile de petrol și gaze din Marea Nordului care au fost oferite în mai.

Jacob Rees-Mogg, ministrul Oportunităților pentru Brexit, a respins ideea: ”Nu sunt în favoarea unor taxe neașteptate. Industria energetică este extrem de ciclică. Trebuie să ai un sector petrolier profitabil, ca să poată investi în extracția de energie.”

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel