Se schimbă din temelii sistemul de sănătate din România, dar nu peste noapte, anunță ministrul Rafila: Există o rețea de spitale în România care duc greul
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
În cadrul conferinței "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează", realizată de DC Media Group, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii, Alexandru Rafila a abordat ideea unei rețele naționale de centre de expertiză pentru pacienți cu probleme rare de sănătate și cardiomiopatii.

DC Media Group, sub egida Societății Române de Cardiologie și Fundației Române a Inimii, a organizat în data de 09 aprilie 2024 conferința cu titlul ”Pompează Viață #CardiomiopatiaContează”. Tulburările de tip cardiomiopatie afectează tineri și pacienți de toate vârstele, fiind principala cauză a morții subite. De asemenea, aceste tulburări sunt adesea subdiagnosticate sau eronat diagnosticate.

Există multe nevoi specifice cardiomiopatiilor. Sunt boli complexe cu investigații complicate, iar nevoia de a face o rețea națională de centre de expertiză care pot adresa problemele acestor pacienți, cât și a altora cu probleme rare, este absolut necesară. E nevoie de două direcții clare, anume ordinul de formare al personalului și noi unități care au centre de expertiză pentru boli rare. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a abordat această temă în cadrul conferinței.

"Discuția pe care am avut-o cu domnul prim ministru în acest sens a fost foarte clară"

Vorbind despre un nou normativ de personal, ministrul Sănătății a dezvăluit ”discuția pe care am avut-o cu domnul prim ministru în acest sens a fost foarte clară”.

”Există o rețea de spitale în România care duc greul în sistemul de sănătate, nu numai numărul, dar și complexitatea cazurilor pe care le rezolvă sunt foarte diferite, și atunci toate elementele care duc la furnizarea acestor servicii trebuie abordate. Primul dintre ele este finanțarea, care va fi diferențiată pentru aceste unități sanitare, dar lucrăm la niște criterii ca să putem include unitățile. În general sunt spitalele importante din centrele universitare, dar nu numai, sunt și spitale județene care ar putea să facă parte din această rețea. Normativul de personal, în mod evident, trebuie să fie diferit între spitalele care sunt incluse în categoria celor care furnizează aceste servicii complexe, față de celelalte spitale. Sigur, lucrurile nu se pot întâmpla peste noapte, dar eu vă spun în cunoștință de cauză chestiuni pe care le-am trăit, de exemplu, în pandemie. Eu lucrez la institutul Matei Balș, iar noi aveam sporuri mai mici decât spitalul din Ploiești. Ei ne trimiteau toate cazurile complicate, noi fiind în subordinea Ministerului Sănătății aveam un spor limitat. Ei erau la Consiliul Județean, nu aveau aceeași problemă. Bun, e și normal să fie așa pentru că expertiza medicală în institute, în spitale de urgență din centrele universitare este mai mare dacă ne uităm și la numărul de specialiști care lucrează în aceste locuri. Dacă facem o radiografie vedem că în București, de exemplu, avem 800 de medici la 100.000 de locuitori, iar în alte județe avem 130", a spus Alexandru Rafila.

VEZI TOATĂ CONFERINȚA AICI:

                                             

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel