Se rescrie tot ce știam despre T-Rex? A fost descoperită o nouă specie de dinozaur
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Un craniu fosilizat și un maxilar care au fost săpate acum mai bine de 40 de ani în New Mexico schimbă istoria dinozaurilor.

Cercetătorii au identificat o specie nouă de tiranozauri, posibil un precursor al lui T. Rex, însemnând că dinozaurii au atins dimensiuni mai mari mult mai devreme decât se credea inițial. Descoperirea sprijină, de asemenea, teoria conform căreia T. Rex a evoluat în America de Nord, nu în Asia.

Așadar, noua specie, denumită T. mcraeensis, indică faptul că tiranozaurii au devenit gigantici cu milioane de ani înainte decât s-a estimat anterior de către experți. Este dificil să estimezi dimensiunile exacte ale lui T. mcraeensis bazându-te doar pe craniul și maxilarul său, dar se presupune că era similar ca mărime cu un T. rex, având o lungime de aproximativ 12 metri, cât un autobuz, conform spuselor lui Nick Longrich, paleontolog și biolog evoluționist de la Universitatea din Bath, pe bloggul său personal.

Este remarcabil faptul că descoperirea provine de la un craniu fosilizat și un maxilar care au fost excavate cu peste 40 de ani în urmă în New Mexico. Timp de decenii, s-a crezut că aceste oase aparțin unui Tyrannosaurus rex.

Datele de până acum ar fi greșite

Cu toate acestea, o echipă de cercetători a decis să investigheze mai atent și au constatat că o mostră de Sierraceratops din aceeași regiune era mai veche decât se credea inițial. Această constatare a determinat cercetătorii să pună sub semnul întrebării vârsta eșantionului de Tyrannosaurus, a declarat Nick Longrich pentru Business Insider. "Ne-am dat seama că presupunerile tradiționale despre vârstele acestor fosile erau probabil greșite", a scris Longrich.

După o reexaminare atentă, cercetătorii au constatat că oasele aparțin unui dinozaur care a existat cu 6-7 milioane de ani înainte de apariția T. rex-ului. În plus, fosilele prezentau câteva diferențe semnificative în comparație cu un T. rex obișnuit, fapt care i-a condus pe Longrich și colegii săi la concluzia că acestea reprezentau, clar, o nouă specie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel