Se relansează discuțiile București - Viena. Gerhard Karner vine în România la discuții cu ministrul Bode. Oficialii austrieci își moderează tonul față de țara noastră, după alegerile din Salzburg
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Gerhard Karner, ministrul Afacerilor Interne din Austria, vine miercuri, 26 aprilie 2023, în România.

Ministrul Afacerilor Interne de la Viena, Gerhard Karner, vine în România mâine, într-un dezgheț al relațiilor dintre România și Austria, după votul din 8 decembrie 2022, atunci când România și Bulgaria au fost respinse de la accederea în Spațiul Schengen.

Va fi a patra întâlnire dintre Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne din România, și omologul său austriac.

Reluarea discuțiilor și consolidarea cooperării dintre cele două țări reprezintă un semnal că votul Austriei din Consiliul JAI nu a fost un vot împotriva României, ci un vot față de proiectul propus de președinția din Cehia de la acea vreme. 

În cadrul întâlnirii nu se va discuta despre o dată din anul 2023 în care s-ar putea relua votul, însă cele două țări vor semna tratate importante pe securitate transfrontalieră. 

Așteptările cu privire la vizita lui Gerhard Karner în România sunt moderate, iar vizita demonstrează că nu România și Bulgaria sunt văzute ca vinovate pentru problema ridicată de Austria în decembrie 2022, ci modul în care situația migrației este gestionată la nivel european.

În plus, după ultimele alegeri din Austria, din Salzburg, acolo unde ÖVP, partidul cancelarului Nehammer, deși a câștigat alegerile, a pierdut peste 7 puncte procentuale, oficialii de la Viena și-au moderat tonul față de România.

CITEȘTE ȘI      -       Aderarea României la Schengen. Ministrul austriac de Interne, în vizită la București. Bogdan Chirieac: E nevoie de dialog. Vor face breaking news

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel