Se redesenează granița Armenia - Azerbaidjan. UE va trimite o misiune pentru a ajuta la demarcarea frontierei
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Uniunea Europeană se oferă aă sprijine cele două țări din Caucaz pentru demarcarea frontierei.

Uniunea Europeană va trimite o misiune civilă în Armenia, de-a lungul graniţei cu Azerbaidjanul, pentru a construi încrederea între cele două ţări şi pentru a contribui la demarcarea frontierei, au anunţat părţile interesate vineri după o întâlnire cvadripartită cu Franţa la Praga, transmite AFP.

"Misiunea va începe în octombrie pentru o durată maximă de două luni. Scopul acestei misiuni este de a stabili încrederea şi, prin rapoartele sale, de a contribui la comisiile de demarcare a frontierei", se arată într-o declaraţie comună emisă după discuţiile dintre premierul armean Nikol Paşinian, preşedintele azer Ilham Aliyev, şeful statului francez Emmanuel Macron şi preşedintele Consiliului European Charles Michel.

"Armenia a fost de acord să faciliteze înfiinţarea (acestei) misiuni" şi "Azerbaidjanul a acceptat să coopereze cu această misiune în ceea ce o priveşte", se arată în declaraţia comună.

Cei patru lideri s-au întâlnit timp de câteva ore, până târziu în noaptea de joi spre vineri.

"Armenia şi Azerbaidjan şi-au confirmat ataşamentul faţă de Carta Naţiunilor Unite şi de declaraţia de la Alma Ata din 1991, prin care îşi recunosc reciproc integritatea teritorială şi suveranitatea", subliniază declaraţia comună."Au confirmat că va servi drept bază pentru lucrările comisiilor de delimitare a frontierei şi că următoarea reuniune a comisiilor va avea loc la Bruxelles, până la sfârşitul lunii octombrie".

În septembrie, cel puţin 286 de persoane au fost ucise în confruntările dintre Armenia şi Azerbaidjan. Disputa vizează soarta enclavei Nagorno-Karabah şi delimitarea frontierei comune, scrie Agerpres. 

”Soldații neînarmați uciși cu sânge rece”, Armenia acuză Azerbaidjanul de crime de război

Un grup de soldați azeri care împușcă prizonierii neînarmați, ucigându-i. Așa arată un videoclip care circulă pe rețelele de socializare și care, potrivit Armeniei, este dovada crimelor de război pe care Azerbaidjanul le comite de când armata sa a lansat noua ofensivă împotriva Erevanului.

Potrivit celor relatate și de ambasadorul armean în Italia, Tsovinar Hambardzumyan, imaginile arată ”soldați azerbaijani” care ”împușcă soldați armeni neînarmați, băieți între 18 și 20 de ani”.

Toivo Klaar, reprezentantul special al UE pentru Caucazul de Sud, a comentat videoclipul pe Twitter: ”Dacă acest videoclip se dovedește a fi autentic, atunci aceasta este o crimă de război care trebuie investigată și autorii pedepsiți” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel