Se redeschide urmărirea penală în dosarul privind controlul ISU de la Ferma Dacilor. Când este primul termen de judecată
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
Fotografie de la EKATERINA BOLOVTSOVA, Pexels
Tribunalul Militar București a trimis dosarul la Înalta Curte de Casație și Justiție pentru a soluționa conflictul negativ de competență.

Un prim termen de judecată are loc marți, 4 iunie, la Tribunalul Militar București în dosarul privind cererea DNA de redeschidere a urmăririi penale legate de modul în care reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova au efectuat controale înainte de 2021 la mai multe pensiuni și crame din județ, inclusiv la Ferma Dacilor. Acesta este primul termen stabilit după ce Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis în aprilie că Tribunalul Militar București este instanța competentă să soluționeze cererea, informează Agerpres.

Dosarul, având ca obiect "confirmare redeschidere urmărire penală", a fost înregistrat inițial la Tribunalul Prahova pe 29 decembrie 2023, la trei zile după incendiul de la Ferma Dacilor, care a provocat opt morți și doi răniți.

Tribunalul Prahova și-a declinat competența în favoarea Tribunalului Militar București. După patru termene de judecată și o amânare de pronunțare, judecătorii Tribunalului Militar București au decis că nici ei nu au competența necesară pentru a soluționa această cauză.

Cine apare în dosar

Inițial, ca intimați în acest caz figurau fostul prim-adjunct al inspectorului-șef al ISU Prahova, Dumitru Elisei, și Cristina Chelba, fost inspector de prevenire la ISU Prahova. Ulterior, potrivit portalului instanțelor de judecată, Adelina Ilie, administrator al Fermei Dacilor, a apărut și ea ca intimată în dosar.

Fostul inspector-șef de la ISU Prahova, Mihai Drăgan, și adjunctul său, Dumitru Elisei, s-au pensionat în 2021, după ce au apărut suspiciuni că ar fi trecut cu vederea nereguli la mai multe pensiuni și crame din Prahova, inclusiv la Ferma Dacilor.

Colonelul Dumitru Elisei a fost vizat de un dosar DNA, clasat în martie 2023 din lipsă de probe. DNA a investigat posibila implicare directă și repetată a colonelului Elisei în activitatea subordonaților săi, susținând că acesta le-ar fi solicitat să nu amendeze mai mulți agenți economici din Prahova pentru abateri privind securitatea la incendiu.

În iulie 2019, inspectorii ISU Prahova au efectuat un control la pensiunea Ferma Dacilor din satul Tohani, complex administrat de Cornel Dinicu prin firma Ferma Dacilor Production SRL. Deși pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu, pompierii au aplicat doar un avertisment și ar fi primit în schimb o masă de protocol.

Incendiul devastator izbucnit pe 26 decembrie 2023 la Ferma Dacilor s-a soldat cu opt morți – cinci adulți și trei copii – și doi răniți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel