Se pregătește Joe Biden de o vizită istorică în România? Chirieac dă verdictul: Depinde dacă Klaus Iohannis va ridica telefonul
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
foto Presidency/ Biden - Iohannis
foto Presidency/ Biden - Iohannis
Președintele american Joe Biden va efectua o vizită în Europa Centrală în această lună. Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre necesitatea unei escale a liderului de la Casa Albă și în România.

Andrzej Duda, președintele Poloniei, a precizat că Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii, va efectua o vizită în Europa Centrală în luna februarie:

„Cel mai probabil, preşedintele SUA va veni în partea noastră de Europă în luna februarie”, a spus Andrzej Duda la o conferință de presă la Riga, în Letonia, unde se află într-o vizită de lucru.

Bogdan Chirieac, analist politic, a fost invitat la Antena 3 CNN, la emisiunea Sinteza Zilei, moderată de Mihai Gâdea, unde a explicat cât de importantă și oportună ar fi o escală a președintelui Joe Biden și în România:

„Nu a mai fost o vizită a unui președinte american în țara noastră de la George W. Bush, în 2002, când România a primit invitația de a adera la NATO, iar apoi în 2008, la Summitul NATO din 2-4 aprilie. Ar fi foarte bine să vină, iar eu sper că Administrația Prezidențială și Ministerul Afacerilor Externe fac toate demersurile. De asemenea, și ambasadorul României la Washington.

La jumătatea lui februarie ar trebui să vină și ambasadorul SUA la București, doamna Kathleen Ann Kavalec, care vorbește și limba română, în afară de faptul că vorbește vreo 7 limbi străine și cunoaște foarte bine această zonă. Cred că, din punctul aceste de vedere, România are un ușor handicap. Dacă ar fi existat un ambasador plin în funcție, poate că demersurile ar fi fost mai intense. Asta nu înseamnă că Chargé d'Affaires, domnul David Muniz, nu ar putea să facă lucrul acesta“, a spus Bogdan Chirieac.

CITEȘTE ȘI     -    Chirieac: Interesul SUA pentru regiune e evident. România are șansa să încheie traziția din care se chinuie de 30 de ani să iasă

Chirieac: Va fi un semnal pentru toată lumea

Bogdan Chirieac e de părere că vizita nu trebuie să fie una lungă, fiind doar suficient ca președintele Statelor Unite ale Americii să vină pentru câteva ore pentru a se întâlni cu președintele Klaus Iohannis:

„Ar fi bine ca și România să fie invitată, dar depinde și de președintele Iohannis, care poate ridica telefonul și cere o convorbire cu Joe Biden, mai ales că a mai vorbit cu acesta când era vicepreședintele lui Barack Obama, și poate, că nu ne trebuie să rămână peste noapte, să vină dimineața, să aibă loc întâlnirea, după care să plece cu Air Force One înapoi acasă. Va fi un semnal pentru toată lumea!“, a conchis analistul politic Bogdan Chirieac.

 CITEȘTE ȘI    -    Rusia amenință Israelul în contextul unor eventuale livrări de arme către Ucraina

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel