Data actualizării:
Data publicării:

Se prăbușește sectorul imobiliar din Germania: Proiecte anulate pe bandă rulantă. ”Situația devine din ce în ce mai rea”

Autor: Florentina Constantin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik

Sectorul de construcții rezidențiale din Germania a fost din nou afectat de un val de proiecte anulate în luna octombrie, potrivit Reuters, care citează un sondaj publicat astăzi.

Alegeri prezidentiale 2024

Astfel, în octombrie, 22,2% dintre companii au raportat proiecte anulate, în creștere față de 21,4% în luna anterioară, conform Institutului Economic Ifo.

"Situația devine din ce în ce mai rea, cu tot mai multe proiecte eșuate din cauza ratelor mai mari de dobândă și a prețurilor mai ridicate de construcție. În construcția de locuințe, afacerile noi sunt foarte puține, iar comenzile companiilor se diminuează", a declarat Klaus Wohlrabe, coordonatorul sondajelor Ifo.

Peste 48% dintre firme, la pământ

Numărul companiilor care raportează lipsa comenzilor a crescut și el în octombrie, ajungând la 48,7% dintre firme, față de 46,6% în septembrie. Cu un an în urmă, în octombrie 2022, proporția era de doar 18,7%.

"Aproape jumătate dintre toate companiile de construcții rezidențiale au de suferit din cauza lipsei de comenzi, iar acest număr crește în fiecare lună", a spus Wohlrabe.

Sectorul imobiliar a fost un pilon al traiului din Germania timp de ani de zile. Alimentat de ratele scăzute ale dobânzii, miliarde de euro au fost direcționate către proprietăți care erau considerate stabile și sigure.

Acum, creșterea abruptă a ratelor și a costurilor de construcție au determinat dezvoltatorii să intre în insolvență, pe măsură ce finanțarea bancară scade, tranzacțiile se blochează și prețurile scad.

Livrările de locuințe noi, în scădere la nivelul Bucureștiului

Și în România pierderile cauzate, de această dată, de blocajul urbanistic din București se acutizează.

"Ponderea Bucureștiului în ceea ce privește locuințele nou livrate scade de 66,50% în 2020 la 57,40% în 2022, în timp ce Ilfovul crește de la 33,50% în 2020 la 42,60%. Bucureștiul își diminuează contribuția la PIB-ul național: 2019- 37%, 2021 – 34,6%, 2022 – 29,8%. Pierderea estimată pentru veniturile fiscale este de 3,45 miliarde de euro pentru perioada 2022 – 2026. BREC lansează o nouă invitație la dialog către autorități pentru identificarea celor mai bune soluții de depășire a actualei situații." Citește mai departe>>

Vezi și:  Vrei să cumperi un apartament? Principalele capcane din contract. Avocata Maria-Mădălina Ionescu: „Atenție la preț!” Cum riști să plătești mai mult 

 
 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel