Se majorează salariul minim. Guvernul dă undă verde azi, în ședință
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Zi decisivă la Guvern! Executivul va aproba în şedinţa de joi, prin hotărâre, majorarea la 3.300 de lei a salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, reprezentând o creştere de 10% faţă de luna septembrie 2023.

"Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern, ceea ce reprezintă o creştere de 10%, faţă de luna septembrie 2023. În luna septembrie din anul 2023 tariful orar este de 18,145 lei/oră pentru un program complet de lucru 165,333 ore pe lună, iar din luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,960 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună", se arată în nota de fundamentare a proiectului, potrivit Agerpres.

Suport alimentar pentru preșcolari și elevi

Tot în ședința de guvern se va aproba, prin ordonanță de urgență, prelungirea Programului-pilot de acordare a suportului alimentar pentru preșcolari și elevii din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat. "În anul 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor corespunzătoare anului şcolar 2023-2024, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-un pachet alimentar sau într-o masă caldă pe zi, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată", se precizează în nota de fundamentare a proiectului de OUG.

Ce mai e pe ordinea de zi

Guvernul va aproba prin hotărâre declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale situate în coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național "Modernizarea Infrastructurii feroviare din Portul Constanța": Etapa 1 - Valu lui Traian și Etapa 2, aflate pe raza unităților administrativ-teritoriale: Agigea, Constanța și Valu lui Traian - județul Constanța.

Prin hotărâri de guvern vor fi aprobate listele terenurilor agricole situate în extravilan pentru mai multe proiecte de importanță națională în domeniul gazelor naturale: "Conducta de transport gaze naturale Ghercești-Jitaru (inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică)"; "Conducta de transport gaze naturale Timișoara - Deta - Denta - Moravița"; "Conducta de transport gaze naturale Lugașu-Huedin, inclusiv alimentare cu energie electrică, protecție catodică și fibră optică"; "Conducta de transport gaze naturale pe direcția Prunișor - Orșova - Băile Herculane - Jupa".

În primă lectură va fi discutat un proiect de hotărâre de guvern privind prelungirea perioadei de aplicabilitate a prevederilor instituite prin HG nr. 298/2023 privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie.

Guvernul va analiza și un proiect de ordonanță de urgență pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru domeniul construcțiilor și pentru modificarea unor acte normative, precum și un alt proiect de OUG pentru completarea OUG nr. 73/2023 privind unele măsuri bugetare.

Executivul va stabili, prin memorandum, limitele de credite bugetare și credite de angajament pe luna octombrie 2023.

Tot prin memorandum se va stabili suplimentarea/modificarea limitelor de credite bugetare și de angajament aprobate pentru bugetul FNUASS în luna septembrie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel