Data publicării:

Apollo 14. 50 de ani de când un american a jucat golf pe Lună

Autor: Mihai Ciobanu | Categorie: Tehnologie
WhatsApp
Misiunea Apollo 14
Misiunea Apollo 14

La 6 februarie 1971, Alan Shepard, comandantul misiunii Apollo 14 pe Lună, chiar înainte de a se întoarce pe Pământ, a scos o crosă „iron” de 6 și două mingi de golf și, așa cum reamintea președintele Bill Clinton peste ani, „a îndeplinit visul a milioane de jucători de golf”.

Alan Shepard, este cunoscut în istoria misiunilor spațiale ca primul american care a ajuns în spațiu și al doilea pământean, după Yuri Gagarin. Totodată el deține recordul pentru cel mai în vârstă astronaut care a zburat în spațiu, el având 47 de ani când a ajuns pe Lună.

Totuși, el e mai cunoscut pentru faptul că a jucat golf pe Lună. Shepard, care a fost și un mare iubitor de golf, a spus că i-a venit ideea de a-și duce crosa pe Lună în timp ce se antrena pentru misiunea Apollo 14. A fost o idee improprie și inestetică, scriu cei de la smithsonianmag.com, deoarece costumul de astronaut era atât de puternic gonflat încât nu permitea ținerea crosei cu două mâini și efectuarea corectă a balansului.

Când a expus ideea sa unuia din coordonatorii misiunii spațiale, a primit un refuz categoric, însă în cele din urmă a reușit să-i înduplece pe șefii de la NASA argumentând că lovitura de golf va fi o oportunitate excelentă de a demonstra diferențele gravitaționale și atmosferice dintre Pământ și Lună, folosindu-se de o activitate unanim apreciată.

Momentul a fost înregistrat și poate fi văzut pe platformele video de pe internet

Crosa cu care Shepard a reușit să efectueze atunci două lovituri este azi piesă de muzeu la USGA Golf Museum and Libary din New Jersey, iar o replică a sa este amplasată la Muzeul Național al Aerului și Spațiului Smithsonian. Mingile de golf lovite cu o singură mână, cu un balans defectuos și cu o gravitație a Lunii de șase ori mai mică decât a Pământului, dar și fără atmosferă, au parcurs o distanță de aproximativ 200 de metri.

„Golful a fost adus la o frontieră complet nouă și acum este legat pentru totdeauna de istoria explorării spațiului și a explorării științifice”, mai scriu cei de la smithsonianmag.com.

Alan Shepard a murit la 21 iulie 1998, la 74 de ani, bolnav de leucemie, fiind urmat în eternitate, la doar cinci săptămâni și de soția sa, cu care fusese căsătorit 53 de ani și alături de care avea trei fete.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel