Se fac cărțile înainte de alegerile europarlamentare din 2024. ”Acesta este acordul pe care trebuie mizat”
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto dcnews
foto dcnews
La nivel european, deja se fac cărțile pentru viitorul Parlament European. 

Europa nu aduce linişte guvernului Meloni şi majorităţii care îl susţine. Şi nu din cauza lipsei acordului privind imigraţia la ultimul Consiliu UE, sau din cauza PNRR. Ci şi din cauza jocului alianţelor care, în vederea reînnoirii anul viitor a Parlamentului European, vede cele trei partide principale de coaliţie facând parte din trei familii politice diferite: FDI în grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Liga Nordului în Identitate şi Democraţie (acelaşi grup de forţe de extremă dreaptă precum Rassemblement national al lui Marine Le Pen şi Alternative fur Deutschland) şi Forza Italia în Partidul Popular European, scrie RaiNews conform Rador. 

Coordonatorul Forza Italia, Antonio Tajani, exclude o apropiere a partidului de forţele conservatoare ale AfD (Alternative fur Deutschland) şi Rassemblement National a lui Marine Le Pen, exact în ziua în care aceasta din urmă trebuia să se întâlnească cu liderul Ligii Nordului, Matteo Salvini.

”Este imposibil să facem vreo înţelegere cu AfD şi cu partidul doamnei Le Pen. Eu personal am dat viaţă, când am fost ales preşedinte al Parlamentului European, unui acord între conservatori, populari şi liberali. În opinia mea acesta este acordul pe care trebuie mizat”, a spus vicepremierul şi ministrul afacerilor externe la emisiunea Agorà Estate, de pe canalul RaiTre. ”Liga Nordului- subliniază Tajani - este cu totul altceva, nu avem nicio problemă, dimpotrivă, vom fi bucuroşi să avem Liga de partea majorităţii, dar fără Le Pen şi fără AfD”.

””Prietenul meu Tajani chiar preferă să continue să guverneze cu PD, cu socialiştii şi cu Macron?”

Răspunsul Ligii nu a întârziat să apară şi a sosit într-o notă a eurodeputaţilor Marco Zanni (preşedintele grupului ID) şi Marco Campomenosi (şeful delegaţiei Ligii Nordului la Parlamentul European): ”Prietenul meu Tajani chiar preferă să continue să guverneze cu PD, cu socialiştii şi cu Macron? Liga lucrează pentru schimbarea majorităţii în Europa şi pentru a da în sfârşit viaţă unui proiect unit de centru-dreapta, capabil să le ofere cetăţenilor răspunsuri concrete, după ani de proastă guvernare a stângii”.

”Nu este momentul dictatelor, nici pentru a decide a priori pe cine să excludem din proiectul european de centru-dreapta, mai ales dacă acest lucru vine de la cei care până acum au fost brat la braţ cu PD şi cu socialiştii din UE. Cerem mai mult respect pentru colegii din grupul ID: datorită voturilor aliaţilor noştri francezi de la RN şi a germanilor de la AfD, împreună cu PPE, am reuşit să respingem chiar săptămâna trecută ultima nebunie verde europeană. Refuzam să credem că cineva care se defineşte da fi de centru-dreapta l-ar putea prefera pe Macron şi partidele de stânga lui Le Pen. Calea indicată de Matteo Salvini este singura alternativă: e posibil ca cineva din PPE să vrea să înşele alegătorii pretinzând că ar căuta o altă cale, când, de fapt, continuă să aleagă să guverneze un continent conform agendei dictate de partide de stânga iliberale, inamici ai industriei şi ai muncii, care inflamează pieţele din Franţa şi Belgia'” a continuat sursa citată. 

La baza controversei se află interviul liderului Ligii Matteo Salvini din ediţia de duminică a ziarului Corriere della Sera: ”Sunt gata ca înainte de vot să propun un pact scris: fără compromisuri cu stânga”, a spus Salvini, referindu-se la celelalte forţe ale majorităţii şi apoi, la Le Pen: ”În realitate se comportă la fel ca Liga Nordului din Italia. Adaug că ea, spre deosebire de alţii, nu a insultat niciodată Italia”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel