Data publicării:

Se duce Fatah pe aceeași cale a terorismului ca Hamas? Reuven Azar, dezvăluiri: Știți ce s-a întâmplat cu ei? Au fost uciși!

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
Ambasadorul Reuven Azar a vorbit la DC News despre cât de periculoasă este încă ideologia Hamas la ora actuală.

Excelența Sa Reuven Azar, ambasadorul Israelului în România, a vorbit la DC News, printre altele, și despre atrocitățile comise de Hamas, în contextul războiului din Gaza, și, deopotrivă, despre implicațiile Fatah.

"Vedeți vreo perspectivă ca războiul din Gaza să se încheie vreodată?" l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac.

Reuven Azar: Ei bine, cred că acesta este un efort continuu și vreau să fac o comparație. Dacă vă amintiți, în anul 2000, după ce Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), condusă atunci de Arafat, a propus înființarea unui stat palestinian pe 94% din Cisiordania din Gaza, acesta a refuzat și a lansat un război terorist împotriva Israelului, în care au fost uciși 1.000 de civili israelieni. Am ripostat și am recucerit orașele Iudeea și Samaria, de la Autoritatea Palestiniană. Ne-au trebuit aproximativ trei ani pentru a recâștiga controlul asupra situației și pentru a reda stabilitatea în zonă, fără atacuri sinucigașe. Este o luptă care nu se încheie într-o singură zi, și asta pentru că Hamas este "absorbit" în rândul populației.

Și dacă vrem să creăm o cale clară pentru deradicalizare și pentru a da speranță poporului palestinian cu o conducere diferită în Fâșia Gala, nu avem de ales decât să continuăm să luptăm împotriva Hamas. Și va dura din cauza motivelor pe care le-am menționat mai devreme, pentru că Hamas este parte integrantă din populație.

Bogdan Chirieac: Este foarte dificil de combătut, da.

Discuția a continuat cu referiri la relația dintre Fatah și China.

Bogdan Chirieac: Acum câteva zile a fost semnat un tratat între Hamas și Fatah în China. Ce părere aveți despre asta? Am fost surprinși de acest lucru. Ne-am reamintit ce fostul ambasador american Adrian Zuckerman ne-a spus în 8 octombrie, într-un interviu aici: Există o axă a răului - China, Rusia, Iran - împotriva lumii civilizate. Și faptul că China a intervenit în această afacere din Orientul Mijlociu - Fatah și Hamas - cred că a surprins întreaga lume civilizată.

Reuven Azar: Ei bine, cred că palestinienii îi iau peste picior pe chinezi. Ei nu au încă suficientă experiență în politica palestiniană. Și credeți-mă, am avut cel puțin 20 de întâlniri de acest tip în ultimii 17 ani: la Moscova, la Riad, la Cairo, în Qatar. Am fost peste tot. Există un război civil în societatea palestiniană între Frăția Musulmană, care este Hamas, și naționaliști, care este Fatah.

Și nu se vor împăca niciodată, pentru că Hamas vrea să eradicheze naționaliștii. Hamas nu are un program de cooperare. Așadar, dacă Hamas nu eliberează ostaticii, dacă Hamas nu își schimbă ideologia, ceea ce nu se va întâmpla, nu există nicio șansă pentru o reconciliere reală. Este de fațadă, este doar un spectacol. Este atât de evident, și am văzut-o în ultimele câteva luni când unele persoane din familii diferite și unii oficiali de informații ai Fatah au încercat să meargă în Fâșia Gaza. Știți ce s-a întâmplat cu ei?

B.C.: Nu.

R.A.: Au fost uciși de Hamas.

B.C.: Au semnat Tratatul de la Beijing, dar când oficialii Fatah s-au dus în Fâșia Gaza, au fost uciși de Hamas?

R.A.: Categoric.

B.C.: Deci nu vă temeți de faptul că Fatah va merge pe aceeași cale a terorismului ca Hamas?

R.A.: Sunt foarte îngrijorat pentru că mișcarea Fatah, în loc să se distanțeze de acești teroriști, în loc să opteze pentru a se alătura civilizației, este atrasă în curentul extremismului din cauza popularității Hamas în fața palestinienilor după 7 octombrie. Din păcate, Hamas se bucură încă de o popularitate uriașă, atât în Fâșia Gaza, cât și în Cisiordania.

Poate mai puțin acum că o mulțime de oameni, și o vedem în social media, se plâng de ceea ce a făcut Hamas. Dar cei care se plâng sunt și ei uciși. Așa că este foarte dificil să faci față acestei situații, iar Fatah a făcut din nou alegerea greșită.

B.C.: Pe 7 octombrie, au ars bebeluși de vii. Credeți că au devenit populari cu acest gen de lucruri?

R.A.: Cred că da. Din păcate, vă pot arăta imagini. În primul rând, se vede în sondajele pe care Dr. Shikaki le-a făcut de la centrul de cercetare pe care îl are în Ramallah. Puteți vedea tendințele foarte clar. Majoritatea poporului palestinian susține ceea ce a făcut Hamas. Avem o problemă uriașă în Orientul Mijlociu. Avem oameni care cred în opinii extremiste. Avem oameni care au fost târâți sub acest sentiment fascist că de fapt Israelul poate fi distrus, că civilizația occidentală este slabă, că islamul este în creștere.

Acești oameni sunt foarte periculoși. Ei iau amploare pentru că primesc bani de la Iran. Și, apropo, primesc bani și din Qatar. Și ne aflăm în fața unei provocări dacă nu oprim acest tip de îndoctrinare care nu numai că prevalează în Orientul Mijlociu, dar ajunge și în Europa.

Avem probleme foarte mari și vom vedea din nou la atacuri precum cel din 7 octombrie în alte locuri.

Interviul complet, aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel